Германските сили за сигурност очакват тази седмица в северния град Хамбург да се съберат около 8 000 склонни към насилие протестиращи, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от Ройтерс. Тази седмица германският канцлер Ангела Меркел ще посрещне в Хамбург лидерите на водещите 20 световни икономики.

Демонстранти срещу предстоящата среща на върха Г-20 в Хамбург
Демонстранти срещу предстоящата среща на върха Г-20 в Хамбург © БТА

Около 20 000 полицаи ще гарантират сигурността на срещата на върха, която ще се проведе на 7-ми и 8-ми юли във втория по големина германски град. Очаква се антикапиталистически настроени протестиращи да започнат размирици, отбелязва Ройтерс.

Австрия изпраща 200 полицаи, които да помогнат за гарантирането на сигурността по време на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на австрийското вътрешно министерство. Служителите на австрийското вътрешно министерство ще притежават същите пълномощия като германските си колеги.

Освен обикновени полицаи, в състава на изпратения в Хамбург контингент се включват специалното полицейско подразделение за борба с тероризма „Кобра“ и специалните полицейски сили на Виена, известни като „Вега“.

За гарантиране на сигурността на срещата на върха в Хамбург са изпратени и полицаи от различни германски провинции, които ще работят заедно със свои колеги от федералната полиция и федерална служба на криминалната полиция, отбелязва ТАСС.