Германия няма да участва в инициираната от САЩ коалиция в Ормузкия пролив, заяви външният министър на страната Хайко Маас след среща с полския си колега Чапутович във Варшава.

Хайко Маас
Хайко Маас © БГНЕС

По-рано агенция ДПА предаде изявление на американското посолство в Германия, че Вашингтон официално е поканил Берлин да се присъедини към коалицията за сигурност в Ормузкия пролив.

Германското външно министерство заяви пред РИА Новости, че участието в американската стратегия за максимален натиск в Персийския залив не е в дневния ред на Берлин.

От там обаче съобщиха, че не изключват създаването на европейска мисия за защита на търговските кораби в Ормузкия пролив.

Великобритания също обяви намерението си да свика общоевропейска мисия за защита на търговските кораби в Ормузкия пролив, след като Иран задържа британския танкер "Стена Имперо".

Френският министър на външните работи заяви, че Франция заедно с Великобритания и Германия работят по "европейска инициатива" за осигуряване на морска сигурност в Персийския залив.

Два британски кораба са задържани от Иран в Персийския залив

Два британски кораба са задържани от Иран в Персийския залив

Петролен танкер, плаващ под британски флаг, е задържан от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Според тяхно съобщение той е "конфискуван"....