НОВИНИ

Германия отбелязва 80 години от "Нощта на погрома"

В Германия отбелязват днес 80 години от „Нощта на погрома", в която национал-социалистическият режим организира нападения срещу евреите, преследване, терор и отнемане на имуществото. Отбелязва се също 100-годишнината от края на Първата световна война и обявяването на република. На този ден пада и Берлинската стена. В Бундестага тази сутрин се състоя паметна церемония по повод "Нощта на погрома".

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
12:15, 09.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Всяка година германският парламент скланя глава пред жертвите на националсоциализма. Този път не само кръглата годишнина от нощта на погрома, но и зачестилите прояви на враждебност към евреите и ненавист към чужденците, привнасят още по-голямо значение на събитието. Не случайно президентът на Федералната република призова в речта си за просветен патриотизъм.

Франк-Валтер Щайнмаейр, президент на Германия: На 9 ноември, ние германците си припомняме и за двете - за светлината, но и за сянката в нашата история. Погромите през 1938-ма представляват несравним разрив с цивилизацията и са символ на срива на Германия към варварство.

Президентът на страната обърна внимание, че германците днес могат да се гордеят със създадените демократични традиции, но без да отместват погледа си от бездната, наречена „Шоа". В своето слово председателят на германския парламент Волфган Шойбле заяви, че проявите на антисемитизъм сега показват колко крехка е цивилизацията.

Централният израилтянски съвет в Германия ще проведе честване в централна берлинска синагога, на което реч ще държи канцлерът Меркел. Пред руините на Берлинската стена ще бъдат поднесени рози за жертвите на разделението и ще бъдат запалени свещи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София е домакин на международна конференция за фалшивите новини
София е домакин на международна конференция за фалшивите новини
БЕХ е изкупил задължения на Топлофикация София към Булгаргаз
БЕХ е изкупил задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз"