НОВИНИ

Германия подписва търговското споразумение с Канада

Германското правителство получи зелена светлина от конституционния съд на страната да подпише споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. Така магистратите отхвърлиха колективни искове на около 200 000 граждани, които възнегодуваха, че още не е искано одобрението на Бундестага.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:55, 13.10.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
германия подписва търговското споразумение канада

Жалбоподателите няма да претърпят сериозни щети, ако споразумението бъде подписано и части от него започнат да се прилагат преди ратификацията в парламента, реши съдът в Карлсруе.

Андреас Воскуле, председател на Конституционния съд на Германия: "Дори временен провал на споразумението с Канада би влошил търговските отношения на Евросъюза с нея и би попречил на преговорите и сключването на други външнотърговски споразумения. Ако временно спрем процеса, бихме навредили на позицията на съюза на международната сцена като цяло".

Вносителите на жалбите определиха решението като частична победа. Защото съдът разреши на правителството на Ангела Меркел да одобри на подпис пакта на 18 октомври заедно с останалите еврочленки, само ако се договори с Отава да може да го денонсира, ако сметне за необходимо.

Зигмар Габриел, вицепремиер на Германия: "Радвам се, че направихме тази голяма стъпка към регулация на глобализационния процес".

Канадският премиер Джъстин Трюдо призова европейците да не правят непродуктивен избор с отказ да подпишат споразумението на 27 октомври. А Европейската комисия отвърна, че полага усилия, за да може до идната седмица да отпаднат всички възражения от еврочленките. Очаква се сред тях да е и българското, след като Канада обеща да отмени визовия си режим до края на 2018 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалните дирекции на полицията могат да  назначават сътрудници по охранa
Регионалните дирекции на полицията могат да назначават сътрудници по охранa
Ограничават дарителските кампании в пловдивските училища
Ограничават дарителските кампании в пловдивските училища