Германия призна моралната отговорност за нацистките престъпления, извършени в Полша през Втората световна война. Външният министър Хайко Маас, който присъства на възпоменанията по случай 75-ата годишнина от Варшавското въстание, поиска прошка от поляците. В Полша се прави оценка на щетите, съобщи външният министър Яцек Чапутович. Очаква се да бъдат поискани репарации.

Нацистката окупация и особено жестокото потушаване на Варшавското въстание хвърлят сянка върху отношенията между Полша и Германия. Днес, в Музея на въстанието, германският външен министър призна, че страната му е отговорна за военните престъпления.

Хайко Маас, външен министър на Германия: Искам прошка от семействата на убитите и ранените и от полския народ.Срамувам се от онова, което германци са сторили на полския народ в името на Германия. Срамувам се, че тази вина се премълчаваше дълго време след войната.

Въстанието за освобождаване на Варшава започва на 1 август 1944 г. и е потушено за два месеца. Нацистите разрушават напълно града и избиват 200 000 негови жители.

Яцек Чапутович, външен министър на Полша: Щетите, нанесени на Полша и на поляците, не бяха отстранени от извършителя. Поляците възстановиха сами, със своите усилия и труд, разрушената си столица. Този факт е ясна илюстрация на по-широк проблем, който не позволява на нас поляците, да признаем въпроса за репарациите за приключен.

Хайко Маас обяви темата за приключена, но според полския му колега Чапутович разговорите за репарациите тепърва предстоят.

© БГНЕС
Германия поиска прошка от Полша за зверствата по време на Варшавското въстание

Германия поиска прошка от Полша за зверствата по време на Варшавското въстание

Германия поиска прошка от Полша за зверствата на Третия райх за потушаването на Варшавското въстание през 1944 година и унищожаването на полската стол...