НОВИНИ

Германия прие закон за интеграцията

Германия прие закон за интеграцията и той вече беше определен като най-големият тест за канцлера Ангела Меркел по отношение на мигрантската криза.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:56, 25.05.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Класна стая в Берлин. Учениците, всички до един бежанци, приключват курса "Живея в Германия" - 600 часа немски и 100 часа т.нар. културна ориентация. Идеята е новодошлите да знаят не само езика, но и обичаите и традициите на бъдещата си нова родина.

Ахмед Алкатийб, мигрант от Сирия: "Тук ми помогнаха, знаеха, че не говоря немски и ми говореха на английски, казаха: Добре, ще ти помогнем да научиш немски бързо и всеки път когато имаш нужда от помощ ние ще ти помогнем".

Броят на тези курсове да бъде значително увеличен - това е само една от мерките, залегнали в закона за интеграцията, който прие правителството на Германия. Мигрантите вече ще имат по-голям достъп до трудовия пазар и ще кандидатстват за работа заедно с всички европейски граждани, което до момента не им се позволяваше.

Бежанците с неизяснен статут, които са част от обучителни и стажантски програми ще имат право да останат в Германия до завършването си. След това визите им ще бъдат удължавани с 6 месеца, за да могат да си намеря постоянна работа.

;

Предвижда се и местните парламенти да могат да определят къде ще живеят мигрантите, за да се избегне струпването им на определни територии. Германия е държавата в Европа, която прие най-много мигранти през последната година - над 1 милион души. Канцлерът Меркел, която беше остро критикувана за проявеното спрямо бежанците гостоприемство, нарече закона "крайъгълен камък".

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Ние сме държава, която наистина може да приветства онези, избягли от война, преследване и тероризъм с добро предложение за интеграция. Но искам ясно да кажа и още нещо, което сме научили от миналото, когато мерки за интеграция не са били предлагани, ние очакваме от мигрантите да приемат това предложение и така приобщаването им да се подобри."

Успехът на закона е решаващ за справянето с най-голямата бежанска криза на Стария континент от Втората световна война насам, коментират анализатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворител концерт Изкуството срещу агресията
Благотворител концерт "Изкуството срещу агресията"
Холандският крал: Европейският букет ще бъде непълен без английската роза
Холандският крал: Европейският букет ще бъде непълен без английската роза