НОВИНИ

Германия с мерки срещу извършили престъпления чужденци

Германия улеснява депортирането на чуждестранни престъпници след посегателствата в Кьолн. Това е една от очакваните мерки, за да се овладее ситуацията. Междувременно се оказа, че темата за политическата коректност в поведението на полицията не е само германски феномен. На младежки фестивал през лятото, в Швеция, полицията също е скрила истината за подобни нападения.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:48, 12.01.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Германската управляваща коалиция се споразумя да улесни процедурите за депортирането на престъпници чужденци.

Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на Германия: Планираната реформа в законодателството за депортирането и сексуалните посегателства ще намали значително законовите пречки за изгонване на чужденци, извършили тежки престъпления.

Мезиер и правосъдният министър Хайко Маас подчертаха при представянето на плана, че това е сурова, но правилна реакция и предупредиха, че не бива невинните чужденци да се слагат в общия кюп.

Реформата идва под натиска на общественото мнение след изстъпленията в Кьолн. Случилото се в новогодишната нощ вся напрежение и разделение на темата бежанци. Снощи в Лайпциг вилняха крайнодесни, докато паралелно в друга част на града демонстрираха от ислямофобското движение Пегида и техни противници.

Само че след Кьолн излизането вечер вече смущава доста хора. На полицията е било разпоредено да не задържа чужденци, опитали се да избягат при проверка на документите, защото арестът ще е насилствено действие - твърди в днешния Билд представител на органите на реда. В Швеция също се развихри скандал за потулени сексуални посегателства на младежки фестивал през лятото миналата година. Полицията се е намесила, но си е замълчала.

Андерс Игеман, министър на вътрешните работи на Швеция: Това не е приемливо, трябва да проучим този въпрос.

Едно от обясненията на полицаи да скрият случилото се е опасения да не дадат коз в ръцете антиимигрантската партия в парламента. Нападателите били предимно от чужд произход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговори за евакуация на цивилни от обсадения град Мадая
Преговори за евакуация на цивилни от обсадения град Мадая
Полетя първият МиГ-29 с полски двигател
Полетя първият МиГ-29 с полски двигател