НОВИНИ

​Германия се готви за зимна буря, лошо време и в други части на Европа

Училищата на много места в Германия останаха затворени, подготвяйки се за зимна буря, която се очаква да се разрази от запад с обилен снеговалеж, дъжд и силен вятър, предаде Асошиейтед прес. Властите предупредиха хората, особено в западна и северна Германия, да не излизат от домовете си днес, ако е възможно.

bnt avatar logo
от БТА
13:52, 18.01.2018
Чете се за: 01:27 мин.
По света
​германия готви зимна буря лошо време части европа

Германските железници заявиха, че много влакове ще се движат по-бавно заради бурята и се очакват закъснения. В северна и южна Германия станаха множество автомобилни катастрофи заради обилния снеговалеж и хлъзгавите пътища. Влаковете в провинция Северен Рейн-Вестфалия са спрени до второ нареждане заради силната буря "Фридерике", която минава през района, посочва ДПА. Железопътната компания "Дойче бан" заяви, че са засегнати както регионалните влакове, така и тези на дълги разстояния.

Прекият достъп до катедралата в Кьолн беше ограничен по съображения за сигурност заради приближаващата буря, казаха градските власти. Мюнхенското летище заяви, че заради лошото време са отменени осем полета към и от Берлин, Хамбург, Дюселдорф и Кьолн, посочва ТАСС. През деня може да бъдат отменени още полети в Мюнхен. Не се изключва да бъдат отменени полети и в Берлин. Метеоролозите предупредиха, че на някои места в Германия скоростта на вятъра може да достигне 160 км/ч.


Бурни ветрове връхлетяха Великобритания, където хиляди домове останаха без електричество в югоизточна Англия, отбелязва Асошиейтед прес. Ветровете със скорост до 110 км/ч повредиха част от електрическата мрежа на влаковете и повалиха дървета върху релсите, предизвиквайки големи закъснения на железопътния транспорт.

Някои услуги на лондонската гара "Кингс крос" бяха нарушени. Пътната обстановка в части на Шотландия е крайно опасна. Властите предупредиха шофьорите да не пътуват заради бурния вятър, обилния снеговалеж и заледяването.


Белгийското пристанище Гент беше затворено заради силните ветрове, връхлетели Белгия, Холандия и Германия. Белгия обяви оранжев код - втората най-висока степен на тревога за буря - в северните райони, а в столицата Брюксел се наложи на някои места да бъдат спрени трамваите и бяха затворени някои обществени паркове. В няколко белгийски града бурята изкорени дървета. Движението на международното летище "Завентем" почти не беше нарушено.


Амстердамското летище "Схипхол" бе затворено напълно за полети заради силната буря. Управата на летището съобщи в Туитър, че то спира да обслужва излитащи и кацащи полети до второ нареждане. По-рано авиокомпания Ер Франс-Ка Ел Ем (Air France-KLM) отмени 228 полета по европейски маршрути от и до "Схипхол".

Холандската национална железопътна компания съобщи, че всички влакове са спрени. Главната жп гара в Хага е затворена поради опасения, че части от новия ѝ стъклен покрив може да бъдат отнесени от силния вятър Холандският метеорологичен институт обяви червен код - най-високата степен на предупреждение за лошо време - в някои райони и каза, че вятърът е достигнал скорост от 140 км/ч в южното пристанище Хук ван Холанд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Мощността на взрива на метеора над Мичиган е била 100 тона тротилов еквивалент​
​Мощността на взрива на метеора над Мичиган е била 100 тона тротилов еквивалент​
МОН: В 60 училища в страната са преустановени учебните занятия
МОН: В 60 училища в страната са преустановени учебните занятия