НОВИНИ

Германия се отказва от въглищата за енегрия

В Германия 59% са "за" бърз отказ от въглищата като енергиен източник, според представително социологически проучване. Основната посочена причина е опазването на околната среда. В Берлин цял ден заседава комисия в икономическото министерство, която обсъжда кога и при какви условия Федералната република ще затвори мините. Мария Стоянова с подробностите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:30, 25.01.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Тази сутрин пред икономическото министерство в Берлин - енергетици в топлоцентрали протестират за бъдещето си. Срещу тях еколози настояват за бърз отказ от въгледобива.Това се обсъждаше вътре в министерството. От 8 ч сутринта заседава комисия под ръководството на министъра и е под натиск от много страни.

Петър Алтмайер, министър на икономиката на Германия: В края на краищата, толкова сложни въпроси като енергийната сигурност,опазването на околната среда и възобновяемите енергийни източници, не се решават по демонстрации, а в трудни разговори.

Ябълката на раздора е датата, на която да затворят топлоелектрическите централи. Проекторешението е готово. Върху цели 100 страници са уредени подробностите и условностите, които ще предшестват отказа от топлоелектрически централи. Само един, решаващ въпрос е без отговор - кога ще настъпи краят. Индустрията и министърът на икономиката натискат спирачка.

Михаел Василиадис, индустриален синдикат "Въгледобив": Хората, които работят в този сектор трябва да получат обвързващи уверения. Нито един от тях не бива накрая да бъде лишен от бъдеще заради политически решения.

Така другият спорен въпрос е за парите. Предприятията искат обезщетения, цели региони се нуждаят от нови структури. Екологичните организация съзнават това и затова предлагат проста сметка - бърз отказ, по-високо овъзмездяване.

Хубер Вайгер, Съюз за екология и природна защита на Германия: Трансферът на милиарди трябва да бъде обвързан с екологични ангажименти, иначе не може да бъде оправдан.

Преустановяването на въглищната енергетика означава и по-скъп ток. Решението може да бъде отказът да стане с по-бавни темпове. Търсенето на компромис продължава и може и да се проточи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дискусия на тема Бъдещето на обществените медии в цифровата ера в НДК
Дискусия на тема "Бъдещето на обществените медии в цифровата ера" в НДК
Заради лошото време: Самолетът на Зоран Заев кацна в София вместо в Скопие
Заради лошото време: Самолетът на Зоран Заев кацна в София вместо в Скопие