НОВИНИ

Българин е нападателят от бруталната сцена в берлинското метро

Нападателят от бруталната сцена в берлинското метро, която възмути Германия е българин, българи са и тримата му придружители, става ясно днес от германската прокуратура и публикации в германската преса. Един от тях в понеделник беше разпитан и освободен. Оказва се, че той е брат на мъжа, който рита жената в гърба, и вероятно го е предупредил. Основният извършител е идентифициран, и тъй като се укрил в България, ще се иска екстрадирането му. И четиримата мъже са роднини, строителни работници. Според източници на БНТ, към момента няма нито Европейска заповед за арест, нито Молба за международна правна помощ. Германската полиция помоли от тази вечер кадрите от охранителната камера да не се използват.

българин нападателят бруталната сцена берлинското метро
bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 14.12.2016 (извънредно)
5526
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

На 27 октомври млада жена е ритната в гърба на метростанция Херманщрасе в Берлин. Резултатът е счупена ръка. Тя подала сигнала до полицията дни след инцидента, когато разбрала каква е травмата. В петък германската полиция публикува кадрите от охранителните камери, за да се издирят престъпниците. Германската общественост реагира със силно възмущение. Но ако някой си е направил връзка с новогодишните изпълнения в Кьолн и бежанците, в понеделник случаят взе съвсем различна посока.

Разпознат и задържан беше един от компанията - българин. После след разпит беше пуснат по липса на доказателства. Германската прокуратура се обърна към обществеността за информация. Известни личности обявиха награда за насочване към извършителя. И така днес се стигна до новината, че съмненията от понеделник са се оправдали и нападателят, и тримата му спътници са не просто източноевропейци, а българи, според някои германски вестници, дори роднини. Германските власти подготвят иск за екстрадиция, защото нападателят се укрива в България, съобщи още 24 часа.

Според източници на "По света и у нас" в международния отдел на прокуратурата не е постъпвала Европейска заповед за арест или молба от германската прокуратура за международна правна помощ, касаеща български гражданин, заподозрян в нападение в Берлинското метро. Проверка на наш репортер установи още, че в дирекция Международно оперативно полицейско сътрудничество няма данни да е искана информация за постоянен адрес у нас на български гражданин, който е извършил нападение в метрото в Берлин.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Риск от токсичен облак след сблъсък на два тира в Тенеси
Риск от токсичен облак след сблъсък на два тира в Тенеси
Кубрат Пулев подкрепи благотворителна кауза
Кубрат Пулев подкрепи благотворителна кауза