НОВИНИ

Германия след серията от нападения

През последната седмица Германия се превърна в мишена на серия от нападения в няколко града. Засилват се мерките за сигурност по летищата и гарите. Ще се разсеят ли с това страховете на германците и има ли опасност от вълна на нетърпимост към бежанците, които страната посрещна с добре дошли миналата година - коментар на журналиста от Дойче Веле Александър Андреев.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
19:47, 25.07.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Покруса, съчувствие към жертвите, призиви да се увеличат мерките за сигурност, но и да не се поддаваме на паниката, защото по този начин всъщност изпълняваме плана на джихадистите - така в едно изречение мога да обобщят първите реакции в Германия.

„Потресен съм" - каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, които изрази съпричастието си към мъката на близките на хората, ранени при кръвопролитията в Ансбах и Ройтлинген. Министър де Мезиер припомни, че абсолютна сигурност не може да бъде гарантирана, но хората трябва да продължат да живеят както обикновено.

Бежанците не бива да попадат под генерално подозрение - това е първият коментар, който направиха както Де Мезиер, така и заместник-говорителката на кабинета Улрике Демер. Тя каза: „Повечето терористи, извършили покушения в Европа през последните месеци, не бяха бежанци. Това потвърждава резултатите от досегашните ни проучвания , според които опасността от тероризъм сред тази група не е нито по-голяма нито по-малко, отколкото в останалите групи от населението на страната."

Редица политици реагираха с потрес и съчувствие към жертвите. Министърката по въпросите на семейството Мануела Шлезвиг писа в Туитър, че последният уикенд е бил тъжен за Германия. „Ужасен уикенд!" - възкликна и фракционната лидерка на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт, която призова още: „Сега е важно да запазим трезвото си мислене. Задачата на опазим свободата си става по-трудна, но и по-важна."

В нагорещената обществена дискусия се включиха и психолозите, които смятат, че германците постепенно ще привикнат с тази опасност. И те, както и политиците, вярват в добрите защитни реакции на обществото.

На много места в Германия бежанци също реагираха със скръб и потресение под мотото: „Ние не сме такива!" Междувременно властите усилват мерките за сигурност по летищата и гарите. Същото важи и за започващият днес в Байройт Вагнеров фестивал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи в света - болни с рак на черния дроб излекувани от хепатит С
Първи в света - болни с рак на черния дроб излекувани от хепатит С
Според прокуратурата отказът от регистрация на ДОСТ е противозаконен
Според прокуратурата отказът от регистрация на ДОСТ е противозаконен