НОВИНИ

Германия спира използването на въглища за ток до 2038 г.

Германия, четвъртата по големина икономика в света, се отказва от използването на въглища. След като беше взето решение за спиране на атомните централи, до 2038 година Федералната република ще спре и всички ТЕЦ-ове. Чрез държавни субсидии ще се избегне повишаване на цената на тока за бизнеса и домакинствата.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:31, 26.01.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Никой друг енергиен източник не причинява такива замърсявания на въздуха, както въглищата. Германските електрически централи, които се захранват с кафяви въглища, изхвърлят за един киловатчас ток средно по един килограм въглероден двуокис в атмосферата. 37,5 % от електроенергията на Федералната република се генерира от въглища. До 2038 година това трябва да спре. Решението беше взето след 20 часа преговори.

Петeр Алтмайер, министър на икономиката на Германия: Важно е през следващите седмици да постигнем широк обществен консенсус по на-важните стъпки и тяхното постигане. След това е важно да оформим това в проектозакон, който да предоставим на Бундестага за гласуване.
;

В европейски мащаб Германия е сред първите пет държави по енергодобив от въглища. България е преди нея, а на първо място е Полша. Обезщетението на енергийните концерни в Германия все още не е финсирано, но според еколозите става въпрос за шест милиарда евро до 2030 година.

Мартин Кайзер, Грийнпийс: По време на преговорите се уточнихме до 2030 да се изключат всички централи с лигнитни и кафяви въглища. Това е големият въпрос, дали индустрията ще успее да спази срока.

За да запази Германия водещото си място в света, ще се създадат изследователски центрове, които да разработят програми за съхраняване на електроенергия и развитие на възобновяемите източници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 48 часа: Деца създават работещи бизнес идеи
За 48 часа: Деца създават работещи бизнес идеи
Стотици души остават в неизвестност след инцидента с хвостохранилище в Бразилия
Стотици души остават в неизвестност след инцидента с хвостохранилище в Бразилия