НОВИНИ

Германия въвежда тол такси по магистралите за чужденци

Стават ли германските магистрали платени? Горната камара на германския парламент одобри оспорваното въвеждане на пътна такса за коли с чужда регистрация, използващи германските аутобани. Законът ще влезе в сила след подписването му от президента Щайнмайер, но практическото му прилагане вероятно ще започне след две години.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:11, 31.03.2017
5401
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Вотът в Бундесрата стана възможен след компромис с Еврокомисията. Тя одобри плана през януари след нанесени поправки. Сега годишната сума за достъп до аутобаните е от 67 до 130 евро в зависимост от вида и размера на превозното средство. Германските граждани ще бъдат компенсирани чрез пътния данък, а останалите европейци ще могат да купуват краткосрочни пропуски. Очаква се планът, любим проект на баварския Християн-социален съюз, да носи около 500 милиона евро годишно от чужденци.

Хорт Зеехофер- премиер на провинция Бавария: "Решението за тол-такса е правилно. Ние, германците, плащаме в почти всички страни от Евросъюза, редно е да въведем плащане и за нашите пътища".

Всяка провинция обаче има свои грижи.

Силвия Льорман - вицепремиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия: "Решението е грешно. Нашата провинция граничи с Холандия и Белгия. Няма пътни такси за коли. Сега ще има преки икономически последици за граничните райони. Подкрепят ни кметовете от всички партии и се надяват да се свика помирителна комисия".

Германският министър на транспорта отхвърли възраженията на Австрия и припомни, че Виена събира пътни такси от 20 години.

Александър Добринт - министър на транспорта на Германия: "Ако шофьорите от Германия плащат в Австрия, то и австрийците трябва да плащат в Германия".

Между Австрия и Германия има оживен трафик, пътят от Залцбург към Западна Австрия минава частично през Германия.

Йорг Лайхтфрид - министър на транспорта на Австрия: "Създава се впечатлението, че големите страни налагат свои правила за сметка на по-малките. Имаме приятелски отношения с Германия и искам това да продължи, но ще внесем този конфликт в съда. Силата на моята Европа се основава на права и закони, а не на правото на силния".

Съдебно дело ще бъде неприятен епизод в момент когато Евросъюзът се опитва да демонстрира единство на фона на подготовка за преговори по развода с Великобритания, отбелязват наблюдатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудният път до отмяната на едно спорно решение
Трудният път до отмяната на едно спорно решение
КЗК е приела мерките на бензиностанции за подобряване на пазара на горива
КЗК е приела мерките на бензиностанции за подобряване на пазара на горива