НОВИНИ

Германия взема мерки срещу насилието

Близо 1700 полицаи излязоха по улиците на Кьолн, за да охраняват демонстрация на антиислямистите от Пегида. Ангела Меркел се обяви за по-строги правила за експулсиране на търсещите убежище, които са осъдени от германски съд. Изявлението на германския канцлер съвпадна с демонстрация на стотици жени пред катедралата в Кьолн.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:18, 09.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

"Не значи не", "Не на насилието срещу жени, било в Кьолн, на бирфеста или в спалнята". Плакати с подобни надписи бяха издигнати на днешния протест на стълбите пред катедралата в Кьолн. На същият площад в навечерието на Нова година бяха извършени кражби и сексуални посегателства, за които според сп. "Шпигел" вече са подадени около 200 жалби, от които две за изнасилване при утежняващи вината обстоятелства. Федералната полиция откри 32 заподозрени, от които 22 са кандидати за убежище. На пресконференция след края на заседание на Християндемократическия съюз в Майнц германският канцлер Ангела Меркел заяви, че престъпленията в новогодишната нощ изискват решителен отговор.


;
Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Ако бежанци извършат престъпление, което се наказва дори с условна присъда, правото им на пребиваване трябва да се отнема".

Това предложение ще бъде обсъдено с коалиционните партньори на ХДС и ще трябва да бъде одобрено от парламента. Меркел подчерта, че промените в законодателството ще са в интерес както на германските граждани, така и на повечето бежанци. Засиленото полицейско присъствие и законодателната реакция целят да намалят напрежението, подклаждано от крайнодесни и крайнолеви организации. На фона на тези мерки ислямофобското движение "ПЕГИДА" организира поредния си митинг в Кьолн, а контрадемонстрация на леви активисти отговори с подобна акция и плакати с надписи "Бежанците са добре дошли" и "Фашизмът не е мнение, а престъпление".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четин Казак: ДПС ще продължи да бъде опозиция в този парламент
Четин Казак: ДПС ще продължи да бъде опозиция в този парламент
Арестуваха хотелиер по обвинение, че участва в автомафиотска банда
Арестуваха хотелиер по обвинение, че участва в автомафиотска банда