НОВИНИ

Германка е арестувана в Турция заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен

Германска гражданка от няколко дни е задържана в Турция заради предполагаеми връзки с движението на Фетхуллах Гюлен, проповедника, заподозрян от турските власти, че е мозъкът на осуетения опит за преврат от юли, предаде Франс прес, като цитира германското външно министерство. Така ведомството потвърди информации, появили се в германската преса.

bnt avatar logo
от БТА
10:33, 06.08.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
германка арестувана турция заради предполагаеми връзки движението гюлен

Според в. "Зюддойче цайтунг" жената е била арестувана преди няколко дни, защото в жилището й били намерени книги, които навеждали на мисълта, че тя има контакти или че дори е член на движението на Гюлен. Вестникът допълва, че няма друга информация за самоличността на жената и не дава никакви подробности за мястото, на което тя е била арестувана. Изданието не може да каже и дали става дума за германка, пребиваща в Турция или за жена с германо-турско гражданство. Според изданието, германското посолство в Анкара се опитва да установи от няколко дни контакти с жената, но очевидно без успех досега.

По повод на тези разкрития германско външно министерство ги потвърди, но без да навлиза в повече подробности.
Отношенията между Германия и Турция се обтегнаха в последните месеци заради турските заплахи да суспендират споразумението за потока от мигранти и заради приетата от германския парламент резолюция, признаваща арменския геноцид.

В понеделник Турция привика германското шарже д'афер след демонстрация на турци в Кьолн, на която на турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше забранено да говори чрез видеконферентна връзка или видеозапис. Берлин пък критикува чистката, подета от турския режим след осуетения опит за преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две години от наводнението в Бяла Слатина
Две години от наводнението в Бяла Слатина
Национален фолклорен събор край Русе
Национален фолклорен събор край Русе