Американската социална мрежа Фейсбук изгради огромен рекламен бизнес върху това, което знае за своите ползватели. Възможно е обаче тъкмо огромната база данни на компанията да се превърне в най-големия ѝ проблем. Тази седмица германската атимонополна служба излъчи първо предупреждение като реши, че „Фейсбук“ злоупотребява с позицията си на пазара с комбинирането на данни от други платформи.

„Харесва ми“ - това е капанът, в който влиза всеки потребител на социалната мрежа. Независимо къде в мрежата сърфира и какво точно разглежда, достатъчно е само да отвори една страница. Тогава капанът се затваря и всичко е в ръцете на "Фейсбук".

Андреас Мундт, председател на антимонолната служба на Германия: В бъдеще, „Фейсбук“ вече няма да може да принуждава ползвателите си да се съгласяват с неограничено събиране на данни, които не са на платформата,но са в профилите.

Целта на германските регулатори е да преустановят събирането и свързването на различна по вид информация, представлявала интерес за потребителя.

Руският комуникационен регулатор съди „Туитър“ и „Фейсбук“

Руският комуникационен регулатор съди „Туитър“ и „Фейсбук“

Руският държавен регулатор в сферата на комуникациите „Роскомнадзор“ съобщи днес, че е започнал съдебни процедури срещу американските интернет компани...

Така влиянието на „Фейсбук“ при обмена на данни със странични приложения, като „Уотсап“ и „Инстаграм“ ще бъде ограничено.Образно казано, данните ще остават само при платформата, върху която се намират.

Германците, които са много внимателни към личните си данни, приемат с одобрение решението на антимонополната служба. А от началото на годината двама водещи политици публично оповестиха закриването на своите профили в социалната мрежа. Миналата седмица канцлерът Ангела Меркел се раздели с "Фейсбук" със странния аргумент, че вече не е партиен лидер.

Меркел закрива страницата си във Фейсбук

Меркел закрива страницата си във Фейсбук

Германският канцлер Ангела Меркел закри днес личната си страница във Фейсбук, но уведоми своите почитатели, че все още има достатъчно начини да я след...