НОВИНИ

Германската армия иска да набира кадри от ЕС

Германската армия, Бундесверът, страда от липса на висококвалифицирани кадри. Затова проверява възможността за привличане на специалисти от други държави в Европейския съюз. На правителствено равнище вече са проведени разговори с някои страни. Предимно в Източна Европа са реагирали скептично. Към България не е отправян такъв въпрос, коментираха за "По света и у нас" от пресецентъра на Министерството на отбраната. Мария Стоянова с подробностите.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:35, 27.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Преди всичко става въпрос за експерти по специфични дейности като например в областта на медицината или компютрите. Във времената на професионален кадрови недостиг, Бундесверът трябва да се огледа във всички посоки, смята Ебехард Цорн, най-високопоставеният военен в германската армия.

Координаторът по армейските въпроси в Бундестага, определя възможността като "нещо нормално" и обръща внимание, че във войската на Федералната република има много служещи с миграционен произход или двойно гражданство.

От концепция на германското отбранително министерство става ясно, че интересът на Берлин е предимно към кадри от Полша, Италия и Румъния. Стотици хиляди са гражданите от тези страни, които от много години живеят в Германия и говорят добре немски. Чрез аташетата по отбраната в посолствата на Федералната република в последните месеци са направи сондажи по идеята за привличане на кадри.

Реакциите предимно от Източна Европа са били въздържани заради опасения от изтичане на качествени кадри. Външният министър на Полша критикува, че военната служба е обвързана с националността и предупреди за ответни мерки, ако Германия преди това не проведе консултации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Новогодишен ритъм
ДРУГИТЕ новини: Новогодишен ритъм
Топлофикация София: Сметките за декември ще са по-високи
"Топлофикация София": Сметките за декември ще са по-високи