Рано тази сутрин специални части на германската полиция проведоха операция срещу ислямисти в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Службите за сигурност са разполагали с данни за подготвян атентат. Задържани са шест души. Иззети са 20 мобилни телефона.

Основният въпрос преди полицейска операция е, кога да се проведе тя. Ясно е, че не бива да е твърде рано, но и да не се окаже твърде късно. Тази се проведе рано. Основната цел на германските служби беше излъчването на ясен сигнал към ислямските среди, че не само са наблюдавани, но и плановете им са известни.

Волфганг Балдес, говорител на полицията в Кьолн: Тази сутрин претърсвахме жилища, в Дюрен и Кьолн, на няколко заподозрени лица. Идентифицирахме терористична опасност. Имаме информация, че задържаните вероятно са планирали атентати в Германия.

В центъра на вниманието е германец с ливански произход, приел исляма, който наскоро е сменил местоживееното си от Берлин в Дюрен. Той е считан за член на конспиративно работеща мултинационална група. Преди разследванията днес мъжът е говорил за желанието да се изкачи до най-високото ниво на мюсюлманската религия, което се използва като синоним за самоубийствен атентат.