НОВИНИ

Германски доклад: "Турция - платформа за ислямистите"

В поверителен документ на германското Министерство на вътрешните работи се твърди, че "Турция се превърнала в платформа за ислямистите". Турция реагира остро, като посочи, че твърденията на германското правителство отразяват "изкривено мислене" и целят да засегнат президента Ердоган.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче веле
20:21, 17.08.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Ден преди опита за преврат в Турция опозиционната Лява партия внася в Бундестага 19 въпроса, свързани с Турция. Част от отговорите на правителството са засекретени поради обстоятелства, свързани с тайните служби. Телевизия АРД обаче се добрала до поверителното приложение, в което става дума за „идеологическата близост на управляващата в Турция Партия и на президента Ердоган с Мюсюлманското братство".

В документа се твърди още, че под ръководството на Ердоган Турция значително е разширила връзките си с Хамас и с Мюсюлманското братство е се е превърнала в „централна платформа за действие на ислямистки групировки в региона на Средния и близък изток". Изводите са почти сензационни, защото германските тайни служби оповестяват, че турското правителство се е сближило с организация като Хамас, която в Германия официално се смята за терористична групировка. А тази оценка влиза в рязко противоречие с много предпазливата политика, която германското правителство води към Ердоган.

Севим Дагделен от Лявата партия с основание възкликна: „Непонятно е защо федералното правителство продължава да се отнася с Ердоган като с рохко яйце". Всъщност, понятно е: заради сделката за бежанците. Изтеклият документ може да създаде много ядове на Меркел. Лично аз очаквам, че Ердоган ще дръпне поредната си реч с критика срещу Германия. Не случайно вътре в германското правителство има недоволство срещу оценката на тайните служби и вътрешното министерство - най-вече, защото не е била съгласувана с Външното министерство. Което пък се грижи за добрата атмосфера между Берлин и Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В зоологическа градина в Австралия се роди една от най-редките маймуни в света​
В зоологическа градина в Австралия се роди една от най-редките маймуни в света​
Увредена тютюнева реколта заради горещините
Увредена тютюнева реколта заради горещините