НОВИНИ

Германски съд прие възражение на Ердоган срещу сатирично стихотворение

Германски съд прие възражение на Ердоган срещу телевизионния журналист Ян Бьомерман, като му забрани да повтаря публично части от негово сатирично стихотворение, посветено на турския лидер.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:32, 17.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
германски съд прие възражение ердоган сатирично стихотворение

Сатирикът Бьомерман рецитира през март по телевизията стихотворение, в което отправи най-различни лични обиди към Ердоган включително, че гледал детска порнография. Това накара турския лидер да подаде оплакване.

В отделен иск до съд в Хамбург адвокатите на Ердоган поискаха да бъде забранено рецитирането на стихотворението публично.

Съдът постанови днес, че президентът на Турция "не е длъжен да търпи" Бьомерман да повтаря големи части от стихотворението заради тяхното "грубо и обидно съдържание". Съдът сметна, че в тях е прекрачена границата между сатирата и ругатнята, но че няколко строфи са в рамките на допустимото. Ройтерс обяснява, че тези строфи се отнасят до отношението в Турция към религиозните малцинства.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

Отделно канцлерът Ангела Меркел миналия месец прие искане на Турция Бьомерман да бъде разследван по подозрение в обида към чуждестранен държавен глава. Прокуратурата още не е решила дали да повдигне обвинение, съобщава АП.

Меркел си навлече критики, че е позволила това разследване, правейки прекалени отстъпки на Ердоган заради сделката с Турция за мигрантите. Според германския наказателен кодекс обиди срещу чуждестранни лидери не са позволени, но правителството може да реши дали да възложи на прокуратурата да разследва подобни случаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двойно убийство в Пловдив
Двойно убийство в Пловдив
Отбелязаха с концерт 60 години България в ЮНЕСКО
Отбелязаха с концерт 60 години България в ЮНЕСКО