Продължава разследването на вчерашния бомбен атентат в сърцето на Истанбул, който отне живота на 10 души, предимно германски туристи. Турската полиция задържа 59 заподозрени във връзки с "Ислямска държава" при мащабна контратерористична операция в пет града в страната.

© БТА

След като лично президентът на Турция Реджеп Ердоган хвърли вината за атентата върху джихадистката групировка "Ислямска държава", полицията реагира незабавно. При масирана спец-операция бяха арестувани 59 души, за които властите подозират, че са свързани с терористите. 15 от тях са граждани на Сирия и ще бъдат депортирани в близките дни. Полицията цитира анонимен източник, според който имало планове за още терористични нападения в близките дни. Самата "Ислямска държава" все още не е коментирала официално атаката.


Трагедията се разигра около 10:40 часа вчера сутринта на централния площад "Султанахмет". Взривът е избухнал между Египетския обелиск и Германския фонтан, две от най-посещаваните от западни туристи забележителности. Те се намират точно срещу Синята джамия, която в този ден е била затворена за посетители. Бомбата отне живота на десет души, осем от които германци. От германския туроператор "Лебенслуст Туристик" изразиха опасения, че жертвите може да са повече от обявените. Оттам заявиха, че има вероятност загиналите да са част от група от 33-ма души, които са използвали услугите на компанията за туристическа обиколка на Истанбул.

Още по темата Взрив в Истанбул