Германските социалдемократи планират годишна цена на билетите за обществения транспорт от 365 евро, или само по евро на ден. Мярката е част от политическа офанзива за борба с климатичните промени. Заради тях партията на "Зелените" достигна до първа сила в социологическите проучвания. Социалдемократите са коалиционен партньор на консерваторите в правителството на канцлера Меркел. Мария Стоянова с подробностите.

Всеки и навсякъде в Германия да може да пътува с автобус или с железницата на достъпни цени. Това иска парламентарната група на социалдемократите в Бундестага в програмен документ от 30 страници. Неговият фокус е насочен към опазването на климата. За реализацията на плановете депутатите предлагат общините да бъдат поетапно подпомагани при въвеждането на годишното билетче от 365 евро.

През 2012 такава цена беше въведена успешно във Виена. Междувременно тя се предлага и в някои германски градове, но само за ученици. Като изхождат от правилото, че мобилността е основно право на всеки, социалдемократите във Федералната република настояват всички граждани да имат достъпна и благоприятна за климата алтернатива за придвижване. Според тях в дебата за климата това не бива да се пренебрегва.

Германското правителство ще решава на 20 септември конкретни мерки за борба с екологичните предизвикателства.