НОВИНИ

Германският град Манхайм чества 200-годишнината на велосипеда

Германският град Манхайм чества през настоящия уикенд 200-годишнината на велосипеда - едно от най-нискотехнологичните, но същевременно гениално в своята простота изобретения, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
14:58, 10.06.2017
Чете се за: 00:29 мин.
Още
германският град манхайм чества 200 годишнината велосипеда

Много историци приписват заслугата за изобретяването му на барон Карл фон Драйс, който на 12 юни 1817 г. "яхва" своята близо 25-килограмова двуколесна "бягаща машина" с дървена рамка и без педали за тестова "езда" в родния си град Манхайм. Година по-късно благородникът патентова творението си, известно като "дрезина". Изобретението му не успява да пожъне търговски успех.

Редица събития ще бъдат организирани днес в Манхайм, сред които шоу на белгийски колоездачи. С особено голям интерес се очаква състезание със сгъваеми велосипеди с участието на около 200 души.

Според Томас Коше от Техническия музей в града е спорно дали съвременният велосипед с фиксирана скорост е наследник на изобретението на Драйс. Експертът се съмнява, че творението на благородника е осигурило инженерната основа за по-късните разработки. Коше обаче признава, че базовата му идея е останала непроменена през изминалите два века.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Благодарение на ЕК над 800 млн. отиват за третия лъч на метрото
Бойко Борисов: Благодарение на ЕК над 800 млн. отиват за третия лъч на метрото
Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя Катар
Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя Катар