НОВИНИ

Германският парламент гласува резолюция за арменския геноцид

Германският парламент гласува резолюция, която определя масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид. Документът вече предизвика остра реакция в Турция.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:40, 02.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

За дебати и гласуване по спорната резолюция е предвиден повече от час и половина. Тя е предложение на опозиционната Зелена партия и се подкрепя от консервативния блок и социалдемократите. Турция признава, че са избити много хора в Османската империя през 1915 г., но твърди, че сред тях има не само арменци, но и турци, и за геноцид не може да се говори. От Анкара подчертаха, че предложението е нелепо и ненужно, и обещаха "твърда реакция", ако резолюцията бъде приета.

Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Германия: "В момента не мога да кажа какво точно ще представлява тази реакция. Запознал съм турските ни партньори с темата и попитах какво да очакваме. Отговорът беше "ответна реакция".
;

Канцлерът Ангела Меркел и политическите ѝ съюзници не са в състояние да отлагат повече вота, който се бави повече от година. А коментарите на политолозите са, че едва ли има по-неподходящ момент за това гласуване. Причината е споразумението за бежанците, което беше сключено между ЕС и Турция, и което се смята за определящо за политическото бъдеще на Меркел. Канцлерът няма да присъства на гласуването. Въпреки острата реакция премиерът на Турция - Бинали Йълдъръм, беше категоричен, че арменската резолюция няма да засегне договореното с Брюксел.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: "Турция не е държава, която ще иска откуп, ще действа със заплахи и контрадействия. Турските власти говорят открито. Ето защо ние ще спазим всички обещания, стига и Европейският съюз да направи същото".

Опасенията обаче са, че обтягането на отношенията между Берлин и Анкара е неизбежно. Повече от 20 държави вече са обявили масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г. за геноцид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел забранява старите автомобили
Брюксел забранява старите автомобили
НЕК: Топлофикациите работят неефективно
НЕК: Топлофикациите работят неефективно