НОВИНИ

Германският президент пое инициативата за съставяне на коалиция

Политическа криза и нови избори. Изправена ли е пред това Германия? Президентът на страната пое инициативата за съставяне на ново правителство, след като преговорите за така наречената коалиция "Ямайка" се провалиха. Франк-Валтер Щайнмайер обяви начало на преговори с всички формации от Бундестага, за да бъдат предотвратени извънредни избори.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:31, 20.11.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Очакваше се след провала на преговорите между консервативния блок на Ангела Меркел, Свободните демократи и Зелените, президентът Щайнмайер да даде знак, че Германия тръгва към извънредни избори. Той обаче върна политическите партии на поправителен изпит. Призова ги да преразгледат позициите си и да постигнат компромис.

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Съставянето на правителство винаги е труден процес. Но този е може би най-важният мандат, който избирателите в една демокрация дават. И мандатът ви е още в сила.

Президентът обяви серия от консултации с всички партии от Бундестага и че очаква от тях да направят възможно скорошно съставяне на правителство. Ключов се очертава да е разговорът на Щайнмайер с лидера на партията, в която членуваше преди да стане президент. Още днес обаче Мартин Шулц заяви, че широка коалиция на социалдемократите с Меркел е невъзможна и че не одобрява съставяне на правителство на малцинството. Ако тази позиция остане твърда, най-важните президентски консултации ще са със Свободните демократи. Именно те се оказаха изненадващо в основата на безпрецедентния провал за съставяне на правителство в следвоенна Германия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: С цялото ми уважение към Свободните демократи, съжалявам, че не можахме да намерим общо решение.

От либералната пробизнес формация обясниха, че не могат да оставят избирателите си излъгани заради компромиси в данъчната и образователната политика.

Кристиан Линднер, лидер на Свободната демократическа партия: По-добре да не управляваме, отколкото да управляваме лошо.

Линднер се надява при нови избори Свободните демократи да се представят по-добре от 11 процента, които постигнаха на 24 септември. Социолозите обаче вещаят още по-голям възход на крайнодясната "Алтернатива за Германия", която побърза днес да призове Меркел да се откаже от амбициите си за четвърти канцлерски мандат.

Оттегляне на Меркел може да се окаже цената за връщане на социалдемократите или Свободните демократи на масата на преговорите с ХДС и ХСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Любимец 3
ДРУГИТЕ новини: Любимец 3
Собственици на отчуждени имоти не са съгласни с предлаганите им обезщетения
Собственици на отчуждени имоти не са съгласни с предлаганите им обезщетения