НОВИНИ

Германският президент Щайнмайер е на посещение в Китай

Човешките права и нормите, установени от ООН са в основата на международния ред, каза днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пред студенти в Китай.

bnt avatar logo
от БТА
13:06, 07.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
германският президент щайнмайер посещение китай

Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ООН преди 70 години е била "щастливо съвпадение в историята" каза той пред аудиторията в Университета на Съчуан в град Чънду, според копие от неговата реч.

Щайнмайер се въздържа от споменаване на каквито и да било твърдения за нарушаване на човешките права в Китай, който е обвиняван в преследване на политически активисти и на своето мюсюлманско малцинство.

Германският президент е на 6-дневна държавна визита в Китай, който е най-големият търговски партньор на Германия. Посещението му протича след визитите на канцлера Ангела Меркел през май и на външния министър Хайко Маас миналия месец.

Споменавайки германския исторически опит с нацизма и репресиите в комунистическа Източна Германия след края на Втората световна война, Щайнмайер каза, че германците са станали "особено чувствителни и внимателни" за отношението към онези, които не са съгласни с държавното ръководство.

Германия винаги е била "разтревожена и притеснена когато личните свободи биват нарушавани", каза той.

Китай и Германия трябва да работят заедно, за да защитят международния ред "от търговията до опазването на климата", допълни Щайнмайер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастен мъж от Вършец е дал 14 600 лева на телефонни измамници
Възрастен мъж от Вършец е дал 14 600 лева на телефонни измамници
ХДС избира наследник на Меркел
ХДС избира наследник на Меркел