Човешките права и нормите, установени от ООН са в основата на международния ред, каза днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пред студенти в Китай.

© БТА / Архив

Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ООН преди 70 години е била "щастливо съвпадение в историята" каза той пред аудиторията в Университета на Съчуан в град Чънду, според копие от неговата реч.

Щайнмайер се въздържа от споменаване на каквито и да било твърдения за нарушаване на човешките права в Китай, който е обвиняван в преследване на политически активисти и на своето мюсюлманско малцинство.

Германският президент е на 6-дневна държавна визита в Китай, който е най-големият търговски партньор на Германия. Посещението му протича след визитите на канцлера Ангела Меркел през май и на външния министър Хайко Маас миналия месец.

Споменавайки германския исторически опит с нацизма и репресиите в комунистическа Източна Германия след края на Втората световна война, Щайнмайер каза, че германците са станали "особено чувствителни и внимателни" за отношението към онези, които не са съгласни с държавното ръководство.

Германия винаги е била "разтревожена и притеснена когато личните свободи биват нарушавани", каза той.

Китай и Германия трябва да работят заедно, за да защитят международния ред "от търговията до опазването на климата", допълни Щайнмайер.