Президентът Румен Радев заяви пред германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер готовността на страната ни да подкрепи немска стратегическа инвестиция в България. Двамата виждат възможности за сътрудничество в областта на автомобилната индустрия, информационните технологии, отбраната и енергетиката. Щайнмайер е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава. Президентът на Германия се срещна също с премиера Бойко Борисов и с председателя на парламента Цвета Караянчева.

Всички институции в България са в пълен консенсус и с обединени усилия, за да се предоставят добри възможности за сериозна германска инвестиция у нас. Така президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос какви са шансовете концернът „Фолксваген" да открие автомобилен завод у нас. Щайнмайер не отговори конкретно, но подчерта, че съвместният бизнес-форум днес създава възможност да се обсъдят рамковите условия за сътрудничество.

Румен Радев - президент на България: Успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основание да вярваме, че България може, че България е готова и заслужава да има стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство.
Франк-Валтер Щайнмайер - президент на Германия: Сред представителите на фирмите, които ме придружават, са хора, които вече са натрупали опит в България, други, на които им предстоят такива решения, и такива, които дългосрочно търсят места за крупни инвестиции.
Германия подкрепя изграждането на завод на "Фолксваген" в България

Германия подкрепя изграждането на завод на "Фолксваген" в България

Германия подкрепя изграждането на завод на „Фолксваген“ в България. Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на съвместна пресконференц...

Германия е най-големият икономически партньор на страната ни, двустранният стокообмен надхвърля 8 млрд. евро. България ще разчита на подкрепата от Берлин за членство в Шенген и в Еврозоната, подчерта Румен Радев.

Румен Радев - президент на България: Обсъдихме и предизвикателствата външни и вътрешни, пред ЕС и нашата решимост да работим заедно за една обединена, солидарна, сигурна, просперираща и силна Европа.

Германският президент и премиерът Бойко Борисов обсъдиха търговско-икономическите отношения и въпроси от сферата на сигурността и миграцията. По думите на Борисов е необходим устойчив общоевропейски механизъм, който да дава отговор на миграционните~въпроси.

© БГНЕС

Цвета Караянчева е изразила надежда, че сътрудничеството в областта на правосъдието, обществения ред и миграцията ще продължи, стана ясно след разговора ѝ с германския президент.На всички срещи беше отбелязано, че политическият диалог между двете страни е отличен.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в България

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в България

Президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер пристигна на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава Румен...