НОВИНИ

Президентите Радев и Щайнмайер обсъдиха перспективите за немски инвестиции у нас

Президентът Румен Радев заяви пред германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер готовността на страната ни да подкрепи немска стратегическа инвестиция в България. Двамата виждат възможности за сътрудничество в областта на автомобилната индустрия, информационните технологии, отбраната и енергетиката. Щайнмайер е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава. Президентът на Германия се срещна също с премиера Бойко Борисов и с председателя на парламента Цвета Караянчева.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:43, 04.04.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Всички институции в България са в пълен консенсус и с обединени усилия, за да се предоставят добри възможности за сериозна германска инвестиция у нас. Така президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос какви са шансовете концернът „Фолксваген" да открие автомобилен завод у нас. Щайнмайер не отговори конкретно, но подчерта, че съвместният бизнес-форум днес създава възможност да се обсъдят рамковите условия за сътрудничество.

Румен Радев - президент на България: Успешното българо-германско икономическо партньорство дава достатъчно основание да вярваме, че България може, че България е готова и заслужава да има стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство.
Франк-Валтер Щайнмайер - президент на Германия: Сред представителите на фирмите, които ме придружават, са хора, които вече са натрупали опит в България, други, на които им предстоят такива решения, и такива, които дългосрочно търсят места за крупни инвестиции.
;

Германия е най-големият икономически партньор на страната ни, двустранният стокообмен надхвърля 8 млрд. евро. България ще разчита на подкрепата от Берлин за членство в Шенген и в Еврозоната, подчерта Румен Радев.

Румен Радев - президент на България: Обсъдихме и предизвикателствата външни и вътрешни, пред ЕС и нашата решимост да работим заедно за една обединена, солидарна, сигурна, просперираща и силна Европа.

Германският президент и премиерът Бойко Борисов обсъдиха търговско-икономическите отношения и въпроси от сферата на сигурността и миграцията. По думите на Борисов е необходим устойчив общоевропейски механизъм, който да дава отговор на миграционните~въпроси.

;

Цвета Караянчева е изразила надежда, че сътрудничеството в областта на правосъдието, обществения ред и миграцията ще продължи, стана ясно след разговора ѝ с германския президент.На всички срещи беше отбелязано, че политическият диалог между двете страни е отличен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП поиска мнение от Европейския съд за общо приемане на Истанбулската конвенция
ЕП поиска мнение от Европейския съд за общо приемане на Истанбулската конвенция
Външните министри от НАТО обсъждат предизвикателствата пред сигурността
Външните министри от НАТО обсъждат предизвикателствата пред сигурността