НОВИНИ

Германският президент ще посети Йордания и Ливан

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва четиридневна обиколка в Близкия изток, по време на която ще разговаря с политическите лидери на Йордания и Ливан и ще посети германските войници, базирани в района, предаде ДПА. Президентът, придружаван от съпругата си Елке Бюденбендер, ще посети също бежански лагер.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:22, 27.01.2018
Чете се за: 01:09 мин.
По света
германският президент посети йордания ливан

Щайнмайер е първият германски държавен глава на визита в Ливан от 120 години, макар че като външен министър той е бил в Йордания седем пъти, а в Ливан - шест.

Основни теми в дискусиите ще са сирийската война и предизвиканата от нея бежанска вълна, Близкоизточният конфликт като цяло и ислямисткият тероризъм, посочи канцеларията на Щайнмайер в Берлин.

Възможно е да бъде повдигнат и въпросът за износа на германско оръжие в района, породил разгорещени дебати в Германия.
И Йордания, и Ливан се задъхват под бремето на голям брой бежанци от Сирия. По данни на ООН в Ливан сега те са около един милион, а в Йордания - над 600 000.

Утре Щайнмайер ще се срещне в Аман с йорданския крал Абдула и кралица Рания. В понеделник той ще посети въздушна база Азрак, където около 300 германски войници наред с четири разузнавателни самолета "Торнадо" и самолет-цистерна подпомагат борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Германия прехвърли в Йордания военните си от турската база "Инджирлик", след като Анкара многократно възпрепятства достъпа на германски парламентаристи до тях.

Макар Берлин да е силно заинтересован от разширяване на връзките с Йордания и от стабилността в кралството, участието на Аман във войната в Йемен внася напрежение в двустранните отношения. Германското правителство наскоро спря оръжейния износ в страни, участващи в тази война.

Същевременно около 130 милиона евро са отпуснати за 2018 г. като "оръжейна дотация", както беше предвидено миналата година.
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен наскоро предаде 56 микробуса, 70 камиона и два учебни самолета на йорданските сили за сигурност за подобряване на мобилността им по границата със Сирия.

Пак в понеделник германският президент ще се срещне в Бейрут с ливанския си колега Мишел Аун, с премиера Саад Харири и с председателя на парламента Набих Бери. В края на миналата година Харири подаде оставка, а после я оттегли, хвърляйки страната в политическа криза.

Преди да се върне в Берлин в сряда, Щайнмайер ще посети също германските морски пехотинци в състава на Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), разположени по границата с Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес е в сила грипна епидемия за територията на София-град
От днес е в сила грипна епидемия за територията на София-град
БНБ: Лихвите по депозити и кредити са без особени промени през декември
БНБ: Лихвите по депозити и кредити са без особени промени през декември