Откриването ѝ е символ на нова ера в манталитета на разузнавачите. В миналото остава зданието от времената на Студената война. Сега предизвикателствата са фалшивите новини и кибератаките.

© БГНЕС

Стъклена фасада и отворена към улицата сграда. Тази нетипична за разузнаване архитектура е търсен ефект за загърбване на агентурните клишета. Не в някое затънтено място, както досега, а в централната част на Берлин се издига новото здание. Служителите в разузнаването, които работят тук се готвят за промяна на стереотипите, които имат политиците, медиите и обществото. За онези, които проявяват интерес, има и посетителски център

Канцлерството е поръчител на обекта, който възлиза на 1,1 млрд. евро.

© БГНЕС

Според Ангела Меркел, силно разузнаване е по-необходимо от всякога във времената на нестабилен световен ред и дигитално развитие. Тя подчерта необходимостта от ефективен подход към фалшивите новини като част от хибридната война.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Разузнавателните служби повече от всякога са длъжни да проверят достоверността на всяко съобщение. Да знаем коя информация е вярна, коя манипулирана и коя - откровена пропаганда.

Германското разузнаване беше обект на масивна критика заради серия от убийства на хора чуждестранен произход, които се оказаха дело трима германски неонацисти.

Затова "Зелените" и "Левите" в Бундестага настояват за по-активен контрол върху дейността и реформи. Според тях са необходими ясни разписания, коя комуникация може да се записва и използва. Откриването на новата сграда предоставя шанса за ново начало.