Германското контраразузнаване започва проверка на дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“. Тя има за цел да проучи, колко разпространени в партията са дясноекстремистките тенденции. Решение затова дали политическата формация да бъде поставена под наблюдение, не е взето. Ръководството на „Алтернатива за Германия“ обяви намерение да атакува в съда намерението на вътрешното разузнаване.

Вътрешното разузнаване на Федералната република обяви дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" за т.нар. случай за проверка. Партията дава действителни основания за съмнение, че провежда политика срещу свободния и демократичен ред. Това съобщи на пресконференция ръководителят на германското контраразузнаване Томас Халденванг.

Структури на „Алтернатива за Германия“ като националистката „Крило“ около местния лидер в източната провинция Тюрингия Бернд Хьоке, а както и младежката организация бяха посочени като особено проблемни.

В края на миналата година станаха публично известни указания, спуснати от ръководството на партията как да се говори в публичното пространство, без да се нарушава Наказателният кодекс на Федералната република. Според германското законодателство проверката от службите не означава наблюдение и може да продължи до две години. Тя ще се фокусира върху публични изказвания и публикации в интернет.

Няма да наблюдават нито подслушват депутати, стана ясно още на пресконференцията.

„Алтернатива за Германия“ иска основно да промени ЕС

„Алтернатива за Германия“ иска основно да промени ЕС

Дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" иска основно да промени ЕС. На конгрес, посветен на евровота през май, ръководството определи като свои па...