НОВИНИ

Германското разузнаване проверява „Алтернатива за Германия“

Германското контраразузнаване започва проверка на дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“. Тя има за цел да проучи, колко разпространени в партията са дясноекстремистките тенденции. Решение затова дали политическата формация да бъде поставена под наблюдение, не е взето. Ръководството на „Алтернатива за Германия“ обяви намерение да атакува в съда намерението на вътрешното разузнаване.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:29, 15.01.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Вътрешното разузнаване на Федералната република обяви дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" за т.нар. случай за проверка. Партията дава действителни основания за съмнение, че провежда политика срещу свободния и демократичен ред. Това съобщи на пресконференция ръководителят на германското контраразузнаване Томас Халденванг.

Структури на „Алтернатива за Германия“ като националистката „Крило“ около местния лидер в източната провинция Тюрингия Бернд Хьоке, а както и младежката организация бяха посочени като особено проблемни.

В края на миналата година станаха публично известни указания, спуснати от ръководството на партията как да се говори в публичното пространство, без да се нарушава Наказателният кодекс на Федералната република. Според германското законодателство проверката от службите не означава наблюдение и може да продължи до две години. Тя ще се фокусира върху публични изказвания и публикации в интернет.

Няма да наблюдават нито подслушват депутати, стана ясно още на пресконференцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдещият инвеститор на АЕЦ „Белене“ ще може да продължи лицензионната процедура
Бъдещият инвеститор на АЕЦ „Белене“ ще може да продължи лицензионната процедура
Сергей Станишев: Изборите през май са първо изпитание за левицата
Сергей Станишев: Изборите през май са първо изпитание за левицата