НОВИНИ

Гешев призова политиците да не се месят в работата на прокуратурата

Развитие по скандала с хазартните игри на Васил Божков. Искането за екстрадиция на бизнесмена вече е изпратено до Обединените арабски емирства, съобщиха официално от правосъдното министерство. По информация на "По света и у нас" Божков не е платил 700 млн. лв такси за хазартните игри, които фирмите му организират. На наше запитване от Държавната комисия по хазарта отговориха, че днес са съставени и връчени актове на 4 хазартни оператора, които се контролират от Божков. На този фон - главният прокурор посъветва политиците, президента и премиера да не казват на прокуратурата какво да прави и накъде да гледа. Иван Гешев е категоричен, че няма да допусне прокуратурата да бъде използвана в политическата игра. Обвинител номер едно напомни, че прокуратурата е независима и другите власти нямат право да се намесват в работата й.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:06, 17.02.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
гешев призова политиците месят работата прокуратурата

Активността на политици и държавници, които коментират по един или друг начин действията на прокуратурата, задават въпроси и дават препоръки, провокираха Иван Гешев да направи изявленията си тази сутрин. Главният прокурор беше категоричен, че няма да допусне прокуратурата да бъде употребявана с политически цели и на неин гръб политици да правят рейтинг.

В късния следобед от правосъдното министерство съобщиха, че още в събота документите за екстрадиция на Васил Божков са изпратени на посланика ни в Абу Даби. Министър Данаил Кирилов е изпратил и писмо до своя колега в Емирствата, към което писмо е приложено и искането на главния прокурор Иван Гешев за екстрадицията на Васил Божков. Това писмо с документите ще бъде доставено по дипломатически път в Обединените арабски емирства.

На запитване на "По света и у нас" от Държавната комисия по хазарта отговориха, че днес са съставени и връчени актове на Национална лотария АД, Евробет ООД, Еврофутбол ООД и Ню Геймс АД за невярно посочени данни на базата на които са изчислени по-ниски такси за хазартните игри, които тези фирми организират. От комисията не уточняват за каква сума са актовете, но според наши източници става въпрос за 700 млн. лв неплатени такси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов: Смазаха ме от подслушване
Премиерът Борисов: Смазаха ме от подслушване
Караянчева: Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му
Караянчева: Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му