Гибралтар реши да освободи иранския петролен танкер "Грейс-1", който беше задържан на 4 юли от британския кралски флот, с аргумент - нарушение на европейските санкции наложени срещу Сирия. По думите на първия министър на Гибралтар Фабиан Пикардо не съществуват юридически причини, които да удължат срока на задържане на плавателния съд.

Минути преди решението на гибралтарския върховен съд да бъде финализирано, Вашингтон отправи иск за удължаване срока на задържане на иранския плавателен съд. Въпреки това, главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо отмени наказателната мярка, след като Техеран е отправил няколко официални писмени уверения, че "Грейс-1" няма да достави товара си от 2 милиона барела суров петрол в Сирия. Действие, което подлежи на санкции от Европейския съюз срещу режима на Башар Асад. Компанията-собственик на "Грейс-1" обяви, че танкерът ще отплава за пристанища в Средиземно море.

По-рано днес представители на администрацията на американския президент Доналд Тръмп споделиха пред британския вестник "Гардиън", че казусът с Грейс-1 е от голяма значимост, тъй като "става въпрос са ирански износ и сирийски внос на петрол - нещо, което е в разрез на интересите на Вашингтон".

Относно плаващия под британски флаг танкер "Стена Имперо", който беше задържан от Иран в отговор на "Грейс-1", говорител на компанията обяви, че положението с кораба остава непроменено.