НОВИНИ

Гигантска бразилска корупционна схема се е разпростряла и в чужбина

Гигантска корупционна схема, която е стартирала в Бразилия, се превърна в голям международен скандал, тъй като в нея се оказват включени поне още 12 държави.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:41, 21.02.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света
гигантска бразилска корупционна схема разпростряла чужбина

Според прокуратурата базираната в Бразилия компания Odebrecht, една от най-големите строителни компании в региона, е организирала схемата за подкупване на бразилския петролен гигант Petrobras в замяна на получаване на надути като цени договори.

От Odebrecht също така систематично са подкупвали политици, най-вече в Бразилия, но и в други страни, и дори били създали отдел, който да се занимава с подкупите и да следи за резултатите от тях. Odebrecht е платила 788 млн. долара подкупи в 12 страни и се споразумя с Министерството на правосъдието на САЩ да плати глоба от 3,5 млрд. долара - световен рекорд в случаите с корупция в чужбина.

Владимир Арас, прокурорът, отговарящ в международен план за бразилския скандал, пред АФП, че бразилските власти са разследвали най-малко 10 чуждестранни компании. Той каза това след среща на прокурорите от Латинска Америка.

Строителната компания е ангажирана с големи инфраструктурни проекти по целия свят. Голяма част от разследванията за корупционната дейност на Odebrecht ще обхване Африка и Латинска Америка. "Неуместните взаимодействия между държавния сектор и частния сектор не са проблем само в Бразилия", добави Арас. "Корупцията е навсякъде."

Панама поиска от Интерпол да издаде искане за международно издирване на двама сина на бившия президент Рикардо Мартинели поради твърденията, че те приемали подкупи от строителния гигант. Перуански съдия издаде вътрешна и международна заповед за арест на бившия президент Алехандро Толедо по обвинения, че той е взел подкуп от 20 млн. долара.

През януари в Перу имаше масови протести срещу дейността на бразилската компания, което принуди правителството да се откаже от плановете за управляван от Odebrect платен път северно от Лима. Правителството също така се отказа от реализирането на проект за газопровод на стойност 7 млрд. долара, от чието трасе е реализирана едва една трета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи медали: гимнастичките ни се завърнаха със злато от Москва
Първи медали: гимнастичките ни се завърнаха със злато от Москва
Стоян Мирчев, БСП: Големият ни акцент е икономиката
Стоян Мирчев, БСП: Големият ни акцент е икономиката