НОВИНИ

Гигантски круизен кораб прави историческо пътуване до Арктика

Години планиране и няколко милиона долара бяха необходими, за да може луксозен лайнер да стане най-големият круизен кораб преминал по Северозападния морски път, северно от Аляска и Канада.

bnt avatar logo
от БТА
10:53, 16.09.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още
гигантски круизен кораб прави историческо пътуване арктика

"Кристал сиренити" тръгна от град Сюуард (Аляска) на 16 август през Беринговия проток и след това пое на изток през Северния ледовит океан. Очаква се плавателният съд да приключи пътешествието си днес в Ню Йорк. Няколко милиона долара бяха необходими, за да се екипира корабът с необходимото оборудване и персонал за пътуване през арктическите води, отбелязва капитанът Биргер Ворланд.

Специалното оборудване включва радар за лед, навигационна система за лед, която комбинира електронни таблици със сателитни и инфрачервени снимки, както и два големи прожектора от двете страни на кораба. Топящата се Арктика прави този тип пътувания възможни.

Около 900 пътници на луксозния лайнер преминават през Арктика, за да видят една екосистема преди тя да изчезне. Преподавателят от факултета по политически науки в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър Майкъл Байърс отбелязва, че всъщност те увеличават проблема, тъй като корабът има огромен въглероден отпечатък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фетхуллах Гюлен осъди репресиите срещу поддръжниците му в Турция
Фетхуллах Гюлен осъди репресиите срещу поддръжниците му в Турция
Не може да се достави хуманитарна помощ в обсадените квартали на Алепо
Не може да се достави хуманитарна помощ в обсадените квартали на Алепо