НОВИНИ

Гигантски нешлифован диамант не намери купувач

"Леседи ла Рона", най-големият необработен диамант в света, откриван от над сто години насам, не намери купувач на търг в Лондон, организиран от аукционна къща "Сотбис". Дейвид Бенет от тръжната къща не крие разочарованието си, че диамантът, окачествен като "находка, на каквато се попада веднъж в живота", е останал непродаден.

bnt avatar logo
от БТА
11:05, 30.06.2016
5511
Чете се за: 00:32 мин.
Още
гигантски нешлифован диамант намери купувач

Внушителният "Леседи ла Рона" беше открит през ноември миналата година в Ботсвана от канадската компания "Лукара дайъмънд корпорейшън". Теглото му е 1109 карата. На местния език тсвана наименованието му означава "Нашата светлина". Говорител на "Сотбис" съобщава, че наддаванията за скъпоценния камък са достигнали 61 милиона долара - сума под очакванията на тръжната къща. Аукционерите се надяваха да продадат "Леседи ла Рона" за над 70 милиона долара.

От компания "Лукара дайъмънд корпорейшън" все още не са решили какво да правят с диаманта, след като за него не се намери купувач на търг - необичаен подход за продажба на едри редки скъпоценни камъни. Обикновено подобни диаманти се предлагат на специализирани търговци. Възможно е "Леседи ла Рона" да бъде предоставян назаем на музеи, за да се повиши интересът към него, а обществеността да научи повече за диамантите. Най-големият откриван някога диамант е 3106-каратовият "Кулинан", изваден от земните недра в РЮА през 1905 г., припомнят агенциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джонсън и Мей са основните кандидати за премиер на Великобритания
Джонсън и Мей са основните кандидати за премиер на Великобритания
Има желаещи за наемане на паркоместа в Пловдив
Има желаещи за наемане на паркоместа в Пловдив