Гимназисти от музикалното училище в Пловдив организират благотворителен концерт в подкрепа на свой съученик, който губи дома си в пожар в края на миналата година. Чрез социалните мрежи децата са привлекли към добрата кауза и свои връсници от Математическата гимназия в града. За концерта на 23 февруари от 19 часа във военния клуб в Пловдив младите музиканти са подбрали разнообразна палитра от музикални стилове.

Пловдив

На 16 октомври миналата година родната къща на Васко в Асеновград за минути се превръща във въглени и пепел. Младият цигулар и семейството му остават на улицата, животът им е удавен в 30 тона вода.

Ценко Симеонов – вуйчо на Васил: "Дойде една пожарна, после втора, трета. Бориха се хората, но не можаха да спасят къщата. Изгоря всичко, което имахме, абсолютно всичко. Както бях излязъл с чехлите. Така си останах документи, пари, техника. Всичко до тухла."

Пожарът унищожава целия етаж, а пламъците поглъщат нотите и цигулките на Васил. Властите издават предписание, че къщата е опасна за обитаване и след решение на Общинския съвет в Асеновград момчето, баба му и вуйчо му са настанени в общинско жилище.

Ценко Симеонов – вуйчо на Васил: "Всичко, което имаме, ни го дадоха приятелите тук, всички съседи от града, от цялата община, от страната. Ако не бяха те, щяхме да си седим още тука на улицата."

Съучениците на Васил от музикалното училище в Пловдив разбират за инцидента чак месец след пожара. Момчето трудно приема загубата и се затваря още повече в себе си.

Елия Георгиева – ученичка в музикалното училище: "Ние разбрахме едва през декември, той на нас не ни сподели, може би го е било срам. Но веднага щом разбрахме, решихме да откликнем и знаехме, че трябва да направим нещо по въпроса."

Така се ражда идеята за благотворителния концерт.

Любов Атанасова – ученичка в НУМТИ "Добрин Петков" град Пловдив: "Трябва да се помага на всички хора, които са в трудно положение, и всички, които имат нужда, и всеки, който може да направи нещо по въпроса и трябва да помага."
Елия Георгиева – ученичка в НУМТИ "Добрин Петков" град Пловдив: "Който има желание да се включи в това, няма значение кой и какъв, който има желание да ни подкрепи, ще се радваме да бъде с нас там."

Входът за концерта е символичен – 5 лева. На място ще има и кутии за дарения.

Вижте повече за кампанията Търси Доброто