НОВИНИ

Гимназия по строителство в Русе първа обучава дуално маркшайдери у нас

Най-големият форум за приобщаващо образование у нас започва днес. Акцентът на тазгодишното издание ще бъде създаването на добри партньорства между училището и бизнеса. Какво ще ни покажат организаторите тази година ще вижте в прякото включване на Боряна Благоева.

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 09.12.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Професионалната гимназия по строителство в Русе първа в страната обучава дуално младежи по специалността "маркшайдер" или специалисти за проучване на полезни изкопаеми. Осмокласниците ще усвояват през тази година знания, свързани с общообразователната им подготовка. Реално специфичните за професията учебни предмети ще започнат да учат от догодина.

Андрея, Валери, Нарин и Десислава са част от 24-е младежи и девойки, които са се престрашили и са кандидатствали през тази учебна година в новата и по-малко известна специалност "маркшайдер". Някои от тях са знаели какво ще учат, други са били насочени от родителите си. Всеки има своите предпочитания по отделните предмети, които ще са му необходими в бъдещата професия.

Андрея Димитрова: Това училище ме "хвана" още с дуалната форма на обучение, защото свързва теорията с практиката в едно. Ходим на работа в истинска фирма, ходим на училище едновременно. Освен това и се заплаща.
Валери Страхилов: Маркшайдерите са проучване и измерване под и над земната повърхност за придобиване на полезни изкопаеми. Като цяло маркшайдерството може да развие ума на човека, концентрацията, наблюдателността. Географията е най-важна.
Андрея Димитрова: Аз реших сама да дойда тука.
Десислава Симеонова: Баща ми е учил тука, било е доста вълнуващо. Реших и аз да продължа.

За ръководството на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Русе решението за откриване на подобна специалност точно при тях е добре обмислено и проучено. Две местни фирми - за добив на скални материали и за търсене на полезни изкопаеми са поели грижата да осигурят работа на момчетата и момичетата.

Практиката на младите хора ще бъде в техните кариери и открити рудници. Предвидено е да започнат и веднага работа в тях след успешното дипломиране. За модел е взет немският опит в дуалното обучение. През лятната ваканции, благодарение на европейската програма "Еразъм плюс", младите хора работят по професията си и то в европейски фирми в Италия и Германия.

Силвия Василева - заместник-директор на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Русе: Тази година най-добрите, изявили се от специалност "строителство и архитектура" и "архитектурна реставрация", ще отидат във Франкфурт на Одер, ще имат практика. Това за тях е много добър стимул, много добър мотив да работят през годината, да усвояват и общообразователни, и специални предмети.

Маркшайдери ще са нужни и при строителството на големите инфраструктурни проекти у нас, казват младите хора и се надяват бъдещите магистрали и тунели в Северна България да бъдат изградени един ден и с техните знания и професионален опит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Платформа за детегледачки помага на заети родители
Платформа за детегледачки помага на заети родители
​Глоби за милиони към Пътна полиция остават неплатени
​Глоби за милиони към "Пътна полиция" остават неплатени