НОВИНИ

Gipsy Kings: Свирим със същата любов, както в началото

Едни от най-известните френски музиканти по света - Gipsy Kings вече са в България. Кралете на циганската музика ще излязат тази вечер на сцената в Благоевград, за да открият фестивала на френската музика и култура „Francofolies” Те обещаха да пеят от сърце и искат публиката много да се забавлява. По време на подготовката за срещата с многохилядната публика с музикантите от групата – Тонино Балярдо и Никола Рейес разговаря Айше Сали.

Айше Сали
от Айше Сали
16:08, 17.06.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
gipsy kings свирим същата любов както началото

БНТ: Фестивалът, на който ще пеете тази вечер, се казва „Francofolies”. Живеете във Франция, но музиката и стилът, които изпълнявате, са испански. До коя от двете култури се чувствате по-близко?

Тонино Балярдо: Всъщност се чувстваме близко и до двете. Ние сме от Каталуния, но заедно с това сме европейци, французи и цигани.
Никола Рейес: Мисля абсолютно същото. Нашата страна е Франция, но ние сме от Каталуния.


БНТ: Преместили сте се да живеете във Франция след гражданска война в Испания, а текстовете на песните ви са смесица от френски, испански и чешки. Съдбата, която имате, много напомня и днешната ситуация в Европа. В този смисъл как виждате бъдещето на етномузиката?

Gipsy Kings: Етномузиката се променя всеки ден. В същото време обаче в нея остават онези основни елементи, чрез които я разпознаваме. Никога не забравихме музиката на нашия народ. Тя е в сърцето ни, защото ни връща към корените.


БНТ: Какво се промени от времената, когато свирихте и пеехте из улиците на Кан до днешни дни?

Никола Рейес: Всъщност ние и сега продължаваме на свирим на улицата и на открито, за да радваме хората. А като деца свирихме без значение къде се намираме, дали е сутрин или вечер. И продължаваме да изпълняваме нашата музика със същата любов, както беше и в началото. Нино се чувства по същия начин. Всичко, което беше малко в началото, стана голямо.


БНТ: Помните ли песента, която ви направи известни?

Gipsy Kings: Всъщност, те са две - „Bamboleо“ и „Jobi Joba“. Когато това се случи, радостта беше наистина огромна. След това започнаха концертите и музиката ни отвори пътя по целия свят.


БНТ: В Gipsy Kings сте роднини, но има ли кой да продължи традицията на вашата музика? Вашите деца искат ли да поемат по същия път?

Тонино Балярдо: Тази вечер на сцената ще пеят двете ми деца Жорж и Иван.
Никола Рейес: А с мен е Микел.


БНТ: А чувствате ли се като „царе на циганската музика“, като „Gipsy Kings”?

Тонино Балярдо: Малко сме старомодни. Обичаме да изпълняваме нашата си музика, но както повелява нашата култура, уважаваме всички цигани.
Никола Рейес: Прав е Нино.Уважаваме всички други, които свирят на китара и пеят, също като нас.


БНТ: И накрая. Защо приехте да пеете тази вечер в Благоевград и какъв е споменът, който искате да оставите у публиката тази вечер?


Gipsy Kings: Не сме често в Европа. И винаги с удоволствие пеем на стария континент. Затова сега ще бъдем в България, Гърция, както и в Испания.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържан е лидер на престъпна група за трафик на хора
Задържан е лидер на престъпна група за трафик на хора
Разследват следователя в РПУ Слънчев бряг Иван Христов за криминални контакти
Разследват следователя в РПУ "Слънчев бряг" Иван Христов за криминални контакти