НОВИНИ

Недостиг за квалифицирани кадри в Банско

В Банско изпитват недостиг на квалифициран персонал в хотелите. Близо 300 позиции са обявени в бюрото по труда от работодателите в туристическия сектор в курортния град.

bnt avatar logo
от Ирина Николова, Слави Илиев
08:14, 24.06.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

В Банско бизнесът търси да назначи близо 70 сервитьори и бармани. 37 пък са незаетите места за готвачи в местните ресторанти и заведения за хранене. През последните години от туристическия бранш в Банско все по- трудно намират кадри, тъй като повечето служители напускат през летните месеци, за да работят на морето, защото заплащането в зимния ни курорт е по- ниско.

Пепи Таковска, Агенция по заетостта - Благоевград: За сервитьори - 500 лв. за бармани - 500 лв., администратор хотел - 650 лв., също така за готвач - 800 лв. Това са заплати, които са на прага на длъжността, съгласно националния класификатор на длъжностите.

Проблем с персонала нямат само хотелите, които работят целогодишно и не затварят през летните месеци.

Тери Начева, управител на хотел: Специално при нас няма никакъв проблем с персонала, тъй като хотелът работи целогодишно и ние си поддържаме едно ядро, което си е целогодишно, а пък зимата съответно във връзка с повечето работа имаме си и колеги, които лятото са на моето, зимата са при нас.

Много от собствениците на хотели в Банско наемат персонал от близките градове, като им осигуряват транспорт до работните места. Вероника Лазарова е от Разлог и всеки ден пътува до хотел в Банско, където работи на рецепцията.

Вероника Лазарова, рецепционист: Устройваме начинът, по който намирам да идвам до тук, нямаме никакви проблеми по това отношение. Аз съм повече от две години тука, за да съм тук, значи условията, които са ми предоставени ме устройват.

За да привлекат служители повечето хотелиери и ресторантьори предлагат обучение, безплатна квартира и храна за персонала. Работодателите имат и изисквания към кадрите, които търсят.

Пепи Таковска, Агенция по заетостта-Благоевград: В зависимост от съответната позиция, която обявяват, в повечето случаи се търсят и хора, които знаят два езика - английски и френски, английски и немски, говорим за администраторите и рецепционистките. За останалия персонал - камериерки, бармани и сервитьори няма чак такива изисквания.

Много от хотелите в Банско наемат и работници от Македония и Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват летния туристически сезон в курорта Пампорово
Откриват летния туристически сезон в курорта Пампорово
На ​Еньовден билките са най-лековити
На ​Еньовден билките са най-лековити