НОВИНИ

Глад за международни шофьори, превозвачите искат кадри отвън

Сериозен глад за международни шофьори изпитва българският транспортен бранш. Заради липсата на кадри много фирми вече са фалирали, а други са на прага да спрат дейност. Част от решаване на проблема бизнесът вижда в привличане на шофьори от бесарабските българи от Украйна и Молдова. За какво още настояват превозвачите, вижте в репортажа.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Антоанета Чакандракова
19:40, 21.03.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Около 9000 шофьори работят в момента в транспортния бранш. Много от тях напускат работа по време на курс, а на тяхно място нови кадри не се намират. От Съюза на международните превозвачи са изчислили, че за да изпълняват безпроблемно дейността си, трябва да назначат още около 3000 шофьори.

Йордан Арабаджиев – председател на Съюза на международните превозвачи
"Това спря развитието на българските транспортни фирми. Те вече не инвестират в увеличаване на парка, а минават на вариант по-скоро да подменят превозните си средства, предвид това че липсват както като брой шофьори, така и като качество."

До 1800 евро достига заплатата на един международен шофьор. Транспортните фирми виждат решаване на проблема, като бъде възстановен държавния прием за придобиване на категория „C“ в училищата.

Йордан Арабаджиев – председател на Съюза на международните превозвачи
"Професионалната компетентност да бъде залегнала в учебния план и учебната програма."

От брашна искат също държавата да облекчи процедурите по придобиване на гражданство за бесарабските българи от Молдова и Украйна. Заради ниските заплати, които получават в родината си, много от тях имат желание да работят у нас, но се отказват заради тромавите процедури.

Йордан Арабаджиев – председател на Съюза на международните превозвачи
"Ако ние направим всичко необходимо да бъдат форсирани процедурите по получаване на съответните документи, те да бъдат привличани и да работят при добри условия на заплащане в България."

От брашна ще изчакат да бъде съставено правителство, за да могат всички тези предложения да бъдат поставени пред новите управляващи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обраха църквата Св. св. Кирил и Методий на Женския пазар
Обраха църквата "Св. св. Кирил и Методий" на Женския пазар
Обявиха официалните резултати от изборите в Холандия
Обявиха официалните резултати от изборите в Холандия