НОВИНИ

Гладът остава на тревожно високи нива в близо 60 страни

Равнището на глада остава на тревожно високи равнища в 60-ина страни, показва световен индекс, създаден от ирландската неправителствена организация "Загриженост за всички по света" (Concern Worldwide) и германската "Световна помощ за гладуващите" (Welthungerhilfe), предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
14:00, 14.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света
гладът остава тревожно високи нива близо страни

В 51 страни, сред които Чад, Йемен, Мадагаскар, Замбия и Сиера Леоне, гладът остава на тежко или тревожно високо равнище. В Централноафриканската република (ЦАР) равнището е изключително притеснително, показва докладът, представен тази седмица в Милано от италианската хуманитарна организация Чесви (Cesvi). Неправителствените организации изразяват освен това силно безпокойство за ситуацията в седем страни (като Сомалия, Бурунди и Сирия), за които са успели да съберат само частични данни.

Общо 124 милиона души по света страдат от остър глад. При 151 милиона деца има спиране на растежа, а 51 милиона са с поднормено тегло.
Въпреки тези притеснителни данни има подобрение. От 2000 до 2018 г. Световният индекс на глада, отчетен тази година в 119 страни, е намалял от 29,2 до 20,9. Подобрение е отбелязано в Ангола, Етиопия, Руанда, Шри Ланка и Бангладеш. Очаква се обаче, че от 79 страни, в които е отбелязано умерено, тежко, тревожно или изключително тревожно равнище, само 29 ще успеят да достигнат целта от нулево равнище на глад през 2030 година.

Ситуацията е тревожна в Южна Азия (индекс 30,5) и в Субсахарска Африка (индекс 29,4), където равнищата на недохранване на населението и на детската смъртност са неприемливи, подчертава Чесви. В ЦАР равнището на недохранване е 61,8 на сто, в Сомалия 50,6 на сто, а в Зимбабве 46,6 на сто. В Сомалия смъртността на децата на възраст под 5 години е 13,3 на сто, в Чад - 12,7 на сто, а в ЦАР - 12,4 на сто.
Генералната директорка на Чесви Даниела Берначи призова международната общност и правителствата към съвместни действия за справяне с продоволствената криза в регионите, където ситуацията остава тревожна, увеличаване на инвестициите и подкрепа за програми за дългосрочно развитие. "Гладът е едновременно причина и последствие от принудителните миграции", подчерта Валерия Еми, координаторка на организацията, според която към него трябва да се подхожда като към политически проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движението в участъка Ловеч-Севлиево е ограничено заради намерен военен снаряд
Движението в участъка Ловеч-Севлиево е ограничено заради намерен военен снаряд
Радев: Случаят с убийството в Русе разкри огромния дефицит на доверие
Радев: Случаят с убийството в Русе разкри огромния дефицит на доверие