НОВИНИ

Глаголицата и кирилицата със свое място в София

В деня на народните будители глаголицата и кирилацата вече имат свое общо пространство в София. То се намира в пешеходния подлез под булевард "Цариградско шосе" и булевард „Брюксел". Инициативата е част от проекта „Единение" на Фондация за градско изкуство и се финансирана по програмата за младежки дейности на Столичната община.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:00, 01.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

10 дни са били необходими на шестимата творци да преобразят мрачното и сиво до скоро пространство на подлеза. Тук художниците не само рисуват картина, в която закодират символиката на словото, но отправят и едно много силно послание към хората.

Ясен Гешев, председател на Фондация за градско изкуство
"Както знаете в началото бе Словото, казва Библията. Словото всъщност е изразът на нашата духовност. Глаголицата и кирилицата заедно събираме миналото с настоящето и бъдещето на едно място."

Според кмета на София Йорданка Фандъкова именно единението липсва на хората.

Йорданка Фандъкова, кмет на София
"Като човек от сферата на образованието оценявам изключително високо. Виждате, че тук имаме глаголица, имаме кирилица, имаме знаковата дума „единение“ и смятам, че това е думата, която в днешния ден трябва да наложим, защото българският народ винаги е успявал, само когато е бил единен."

Кметът на София обясни, че освен силните послания, които носят подобни проекти, те водят и до значително подобряване на градската среда. Очаква се до дни надписът да бъде осветен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полиция и военни се оттеглят от активното издирването на туриста в Стара планина
Полиция и военни се оттеглят от активното издирването на туриста в Стара планина
БНТ и МОН търсят вдъхновителите на новото време
БНТ и МОН търсят вдъхновителите на новото време