Планинските спасители настояват туристите да бъдат особено внимателни и да тръгват на преходи добре подготвени. Taзи седмица в Стара планина от измръзване почина мъж тръгнал да изкачва връх Ботев с колело. В рубриката „Гласът на града“ ви срещаме с един...

Планинските спасители настояват туристите да бъдат особено внимателни и да тръгват на преходи добре подготвени. Taзи седмица в Стара планина от измръзване почина мъж тръгнал да изкачва връх Ботев с колело. В рубриката „Гласът на града“ ви срещаме с един от хората, за които спасяването на живот в планината се е превърнало в професия.

Иван Драгошинов е планински спасител от 40 години. За планината го запалва баща му, който го води всяка събота и неделя на Витоша. От малък се учи на уважение към планината и никога не си позволява да я подценява.

Туристически обувки, а не маратонки и заредени телефони, са гарaнция за оцеляване в планината, напомня планинският спасител. Много важно е при нужда от помощ да подадем GPS координати от мобилния телефон.

Когато знаят мястото, реакцията на спасителите може да е много по-бърза и ефективна. Спестяват се и усилията на много доброволци и институции, които иначе се включват в скъпи операциии.

Планините ни покоряват сърцата на все повече чужди туристи, които обаче са по-дисциплинирани.

Те са винаги добре екипирани, с карти и във връзка с планинските спасители за съвет при нужда. Това е гаранцията за приятна почивка в планината и на родния турист.