НОВИНИ

"Гласът на града": Как Копенхаген се бори с мръсния въздух?

Замърсяването на въздуха е тема номер едно и за много европейски градове. Как Дания се бори с този проблем и дали София може да вземе поука от Копенхаген - вижте в рубриката ни „Гласът на града“ Рита Юстесен от Дания, която е била главен архитект на Копенхаген.Вижте репортажа на Цветелина Борисова.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
21:06, 27.01.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Рита Юстесен за занимава с архитектура и градоустройство повече от 30 години. 20 от тях е била главен архитект на община Копенхаген, а в момента работи в частна фирма, която се занимава с развитието на пристанището в датската столица.

Арх. Рита Юстесен: В Копенхаген обръщаме сериозно внимание на замърсяването на въздуха, като промотираме устойчивата енергия. Имаме вятърни генератори, също така се опитваме да намалим автомобилния трафик, като подкрепяме колоездачите и създаваме повече възможности хората да ходят пеша.

Попитахме Рита възможно ли е високото строителство да пречи на чистотата на въздуха и какви са регулациите за строеж на високи сгради в Дания?

Арх. Рита Юстесен: Аз мисля, че сами по себе си високите сгради, не причиняват мръсния въздух, по-скоро обратното. Ние имахме подобен проблем в Дания. В града имаше електроцентрали и заради тях всъщност беше забранено високото строителство, защото газовете, които излизат от електроцентралите биха замърсявали високите сгради, когато дима се вдига нагоре.

Как решиха този проблем в Дания?

Арх. Рита Юстесен: Проблемът се решава с въвеждане на устойчивите технологии. Ние просто сменихме източника на енергия. Имаме вятърни електроцентрали, слънчеви панели и природен газ. Също тока има централна отоплителна система за целият град и така можем да контролираме емисиите. Казаха ми, че в София се използват дърва за отопление, което в Копенхаген е забранено.

Кои са според вас трите стъпки, които е необходимо да направят софиянци, за да дишат по-чист въздух?

Арх. Рита Юстесен: Три неща - първо да се използват правилните източници на енергия. Второ- тук в София имате метро, т.е хората да използват по-малко колите си и по-често метрото. Както и да се придвижват с колело. Трето - вече се говори за "градска природа", когато градът е по-зелен и по-хубав, хората го харесват повече и го пазят повече.

Според Рита Юстесен бъдещето е в строежа на интелигентни зелени сгради - друга възможност, която би била приложима в борбата с мръсният въздух на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пикът на грипната емидемия ще е следващата седмица
Пикът на грипната емидемия ще е следващата седмица
Във Варна пристигна чудотворната икона от Украйна
Във Варна пристигна чудотворната икона от Украйна