НОВИНИ

Гласът на града: Христо Димитров

В рубриката ни "Гласът на града" ви срещаме с Христо Димитров, национален коодинатор за Варна на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Поводът е поредните млади жертви, които взе войната на пътя през този месец. Припомняме, че студентка беше убита на пешеходна пътека в Благоевград, а пиян шофьор отне живота на велосипедист в Приморско.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
18:00, 16.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Христо Димитров е един от многото, които са пострадали в катастрофи по пътищата на България. Преди 10 години пиян шофьор го блъска и преобръща живота му. Претърпял е 8 операции, за кратко е бил прикован за инвалидния стол и все още се възстановява от травмите. Точно тази лична трагедия е провокирала желанието на Христо Димитров да помага и на други пострадали във войната по пътищата, като ги консултира и насочва как да започнат живота си отново.

Христо Димитров - национален координатор за Варна на Българската асоциация на пострадали при катастрофи: "Самите инвалиди не са информирани, че има програми за социализиране, за стартиране на малък бизнес или разширяване на съществуващ такъв. Това е със субсидия от държавата, даже не говорим и за кредит."

Според Христо Димитров шофирането с несъобразена скорост е причина за тежките катастрофи в Благоевград и Приморско, при които загинаха млади хора.

Христо Димитров - национален координатор за Варна на Българската асоциация на пострадали при катастрофи: "Но за съжаление трябва да отчетем ноември месец като много много тежък и декември тръгна в тази посока и може би статистиката ще се припокрие с миналата година - над 700 загинали."

Христо Димитров смята, че са нужни законодателни промени и по-строги наказания за виновните шофьори, които заради безразсъдното си каране причиняват катастрофи и погубват животи.

Христо Димитров - национален координатор за Варна на Българската асоциация на пострадали при катастрофи: "Съдебната система се ръководи от някакви закони, а законите излизат от парламента. Според мен, ако нещо трябва да се направи, е там."

Експертът каза още, че ако държавата не осъществява по-строг контрол на пътя, тежките инциденти със загинали и ранени ще се увеличават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са думите на 2017-а година?
Кои са думите на 2017-а година?
„Райънеър“ призна синдиката на пилотите, но не и на кабинния персонал
„Райънеър“ призна синдиката на пилотите, но не и на кабинния персонал