НОВИНИ

Гласуваха спорния закон в Полша

Управляващите консерватори в Полша гласуваха спорния закон за Върховния съд, който намалява независимостта на съдебната система. Последваха нови протести пред парламента, а Еврокомисията вече призова Варшава да отмени съдебната реформа под заплаха от безпрецедентни санкции, дори и отнемане на правото на глас на Полша в ЕС. Сега трябва да се произнесе и Сенатът, в който управляващите също имат мнозинство.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:19, 21.07.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Реформите, подкрепени от мнозинството на партията Право и справедливост в Сейма, засилват контрола на изпълнителната власт над правосъдната система и кадровия ѝ състав. Вотът мина след тридневни ожесточени дебати и протести на правозащитници и граждани. Критиците на промените изтъкват, че се нарушава разделението на властите - фундаментален принцип на демокрацията. Управляващите твърдят, че реформите са необходими за гарантиране на прозрачност в работата на съдилищата, и службата на държавните институции в полза на всички поляци, а не само на „елитите“.

;

Гласуваният текст предвижда смяна на всички съдии от Върховния съд с изключение на избраните от юридически орган, излъчен от Парламента. Именно Върховният съд на Полша потвърждава резултатите от изборите. Опозиционен депутат се яви символично в затворнически дрехи.

Ян Рулевски, сенатор: Опитвате ли се да продължите диалога с организации като Комитета за защита на демокрацията и гражданите, или разполагате полицейски кордони и метални заграждения срещу тях?

Миналата седмица Сеймът прие и други два текста. Единият предвижда членовете на Националния съдебен съвет да се избират от Парламента. Съгласно втория, председателите на съдилищата по общо право ще бъдат назначавани от министъра на правосъдието.От идването си на власт през 2015-а Право и справедливост засили правителствения контрол върху съдебната система, държавните медии и събирането на хора.

;
Под риск е нашето членство в ЕС, многообразието, икономическият растеж, както и свободата на мисълта, свободата на пресата.

Президентът Анджей Дуда вчера отказа разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск по спорната реформа. За влизането ѝ в сила е нужен и подпис на държавния глава. В писмо до полския си колега унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи управляващите и призова Европейската комисия да не превишава властта си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Манастира „Св. Георги Победоносец” се провежда детски православен лагер
В Манастира „Св. Георги Победоносец” се провежда детски православен лагер
Няма данни за пострадали българи в Бодрум
Няма данни за пострадали българи в Бодрум