Гласуването на местните избори в Турция приключи. Централната избирателна комисия на страната обяви края на изборния ден в 17 часа местно време.


© БГНЕС

В 32 от общо 81 провинции избирателният ден приключи в 16 часа, но секциите отвориха и час по-рано – в 7 часа тази сутрин. В останалите секции изборният ден започна в 8 ч. и приключи в 17 ч. местно време.

Според Анадолската агенция при сбивания двама души са загинали в източната част на Турция. Жертвите са участвали в сбиване между поддръжници на различни партии в Малатия. В югоизточната провинция Диарбекир са ранени най-малко 21 души, в югоизточната провинция Мардин – поне 9 са ранените, а други 12 души са пострадали при стълкновения в провинция Шанлъурфа на границата със Сирия. Двама души са пострадали при сбиване пред секция в истанбулския район Кадъкьой.

Близо 57 милиона турски граждани имаха право на глас на днешния вот, по време на който се избираха местни органи на властта, за които се борят 12 политически партии.

Това са първите местни избори в Турция по новата президентска система, въведена след референдума през април 2017 г. Предишният подобен вот се състоя през 2014 г.

Местните избори в Турция - тест за управлението на президента Ердоган

Местните избори в Турция - тест за управлението на президента Ердоган

В съседна Турция днес се провеждат местни избори. За участие са регистрирани 12 политически партии. Вотът е разглеждан като тест за популярността на п...