НОВИНИ

Гласуването на спорния пакет "Мобилност" се отлага за следващата седмица

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни върна спорния пакет за доразглеждане в транспортната комисия и отложи гласуването за началото на април. Стотици български превозвачи протестираха пред Европейския парламент в Страсбург. Те определиха връщането на пакета „Мобилност“ в Транспортната комисия като малка победа в голяма война. Категорични са, че ще протестират, докато пакетът не бъде отложен за следващия Европарламент.Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова:

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:12, 27.03.2019
Чете се за: 01:59 мин.
По света

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни се възползва от правото си да върне пакета "Мобилност", защото по него имаше прекалено много внесени поправки - над 1000.

Антонио Таяни - председател на ЕП: Относно пакет "Мобилност". Внесени са 1224 поправки, както и значителен брой искания за отделни вотове. След като се консултирах с председателя на Транспортната комисия, реших да приложа член 175 от Правилника и да върна случая в Комисията по транспорт. Възлагам й да извърши подготовка, така че пленарната зала да може да гласува ефикасно и при пълна яснота. Взех това решение като отчитам различни изисквания, особено избягване на неоправдани поправки, както и за перспектива за ясен, категоричен вот по най-важните положения от този пакет.

Българските евродепутати обявиха отлагането на гласуването като тактически пробив.

Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Нов парламент с нова легитимност, в спокойна ситуация трябва да започне наново да гледа пакета "Мобилност" и в комисия, и в пленарна зала. Трябва да се намери този баланс, който отчита интересите на всички, без да се правят компромиси със свободата на придвижване, с общия пазар и разбира се с условията на труд на шофьорите и тяхното заплащане.
Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО/Група на европейските консерватори и реформисти: Непосредствената опасност отмина. Няма да има гласуване, но продължава спорът и борбата първо в транспортна комисия и вероятно на сесиите в Брюксел и Страсбург ще има нови опити пакетът да бъде прокаран. Видяхте бясната реакция на застъпниците на пакета, те няма да се предадат.
Петър Курумбашев - евродепутат от БСП/ПЕС: Имайте предвид, че има още две заседания в пленарна зала - първата седмица на април в Брюксел и третата седмица в Страсбург, така че днес това е частична победа. Това не е победа на противниците или поддръжниците на пакета, а на върховенството на закона в ЕП, тъй като тези, които искаха да се приеме на всяка цена бяха готови да погазят всякакви парламентарни правила, което не се случи.
Андрей Новаков - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Благодарение на общите усилия на всички нас, които работихме по темата имаше повече от 1200 поправки. Това, което преля чашата според мен беше опитът на ръководството на парламента да представи 1200 и повече поправки в едва пет блока, което показа, че ще се лишат от право на глас всички нас, няма да можем да видим нашите собствени поправки.
;

Стотиците български, румънски, полски, латвийски и литовски шофьори, които дойдоха да протестират пред ЕП против приемането на пакета "Мобилност", заявиха, че ако в крайна сметка пакетът бъде приет, ще стоварят във всяка европейска столица, гласувала "за" пакета, по един ТИР и ще го запалят.

Разбирайки за решението на Антонио Таяни, превозвачите не бързаха да се радват.

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Войната все още не е приключила.

Превозвачите благодариха на българските евродепутати за оказаната подкрепа. Останаха категорични - ще продължат с протестите, докато пакетът "Мобилност" не бъде отложен за следващия състав на Европарламента.

Ангел Траков, Съюз на международните превозвачи: Ние сме тук, ние ще останем тук, ние ще продължим, ще отидем в Брюксел, ще използваме всички възможни протести, които ни дава европейското законодателство, за да защитим европейските ценности.

Българи, румънци, поляци определиха решението на Европарламента като малка стъпка към целта.

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Знаем обаче, че ще се търсят всякакви процедурни хватки този пакет да се пробута, да се пробута със сила от големите държави.

Протестът приключи, но решението за над 190 000 български шофьори остава да виси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще предава финалната четворка на Балканската лига
БНТ ще предава финалната четворка на Балканската лига
Продължава разпитът на основния свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов
Продължава разпитът на основния свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов