НОВИНИ

Гласуването остава задължително, но ще има промени в Изборния кодекс

Премиерът Бойко Борисов лично преговаря с лидерите на парламентарните групи, които подкрепят кабинета за Изборния кодекс. След двучасовата среща ГЕРБ, реформаторите, Патриотичният фронт и АБВ се споразумяха да бъдат променени някои от текстовете. Вижте прякото включване от парламента на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:09, 26.04.2016 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Депутатите решиха гласуването да остане задължително, но ще има промяна в някои от другите текстове в изборния кодекс.

Един от спорните моменти е как ще се гласува в чужбина. Парламентът вече реши българите в чужбина да гласуват само в посолствата и консулствата, по-нататък в изборния кодекс ще бъде написано, че по решение на Министерски съвет изборни секции ща бъдат отваряни и на други места. Отпада идеята да бъде забранено обявяването на социологически проучвания по време на предизборната кампания, която ще продължи 30 дни.

Местни коалиции ще могат да бъдат съставяни, но с изброяване на формациите, които участват в тях. Депутатите и премиерът се споразумяха още вотът "не подкрепям никого" да не бъде отчитан при броенето на гласовете, така малките партии няма да бъдат ощетени.

Преди малко излезе стенограма от разговорите на Бойко Борисов с лидерите на парламентарните групи, които стоят зад правителството.

Борисов е казал, че изборите трябва да се проведат максимално честно, както и че решенията и промените, които трябва да се направят в кодекса, не трябва да са в услуга на ГЕРБ, а в услуга на обществото. Борисов е поставил въпроса пред АБВ за казаното, че биха напуснали управлението, ако кодексът бъде приет в този вид. Борисов казва, че ако гласуването в чужбина бъде ограничено, то ГЕРБ биха загубили най-много, тъй като повече от 50 процента от секциите в чужбина са гласове за ГЕРБ.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха център за овладяване на кризисни ситуации в община Елин Пелин
Откриха център за овладяване на кризисни ситуации в община Елин Пелин
Централна гара в София - преди и сега
Централна гара в София - преди и сега