На 26 март можем да подкрепим определен кандидат в листата на партията или коалицията, за която гласуваме в нашия район. На тези избори ще имаме възможност да гласуваме с преференция за четвърти път, което всъщност е мажоритарният принцип.

Но съвпадението между номера на партията в интегралната бюлетина и номера на самия кандидат в партийната листа на няколко пъти даде куриозни резултати. Шумът около тези казуси обаче измести големия въпрос около преференцията - можем ли и как да пренаредим партийните листи, спуснати "отгоре"? По темата работи Диана Тодорова.

Преференцията отбелязваме в дясната част на бюлетината, като избираме номера на предпочетения от нас кандидат. Имаме право на едно предпочитание, а дали избраникът ни ще влезе в парламента зависи от това колко е голям избирателният ни район, каква е подкрепата за "нашата партия" и конкретно за "нашия кандидат".

Проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на „Информационно обслужване“: "За да бъде преференцията валидна, ще припомня, че съответният кандидат трябва да е получил преференции не по-малко от 7 на 100 от гласовете за листата. Оттам нататък вече, в зависимост от това колко души влизат в съответната листа, първо влизат тези, които имат валидни преференции. Като трябва да се знае, че водачът практически не може да бъде изместен, защото всички бюлетини, в които няма преференции, се броят като преференция за водача - това не значи, че не може да бъде изместен, но е много малко вероятно. В по-малки райони е възможно с по-малко гласове наистина да има разместване - това е особено видно при местни избори, когато има листи за общински съветници, тогава действително няколко десетки гласа могат да обърнат нареждането."

В последните данни на "Галъп интернешънъл" около 50% от имащите право на глас заявяват, че биха се възползвали от преференцията. Но опитът на социолозите показва, че декларативните нагласи не винаги се потвърждават от екзитпола.

Първан Симеонов, социолог: "Има хора, които гласуват... квадратчето, кръгчето... и после не знаят, че това се нарича точно "преференциално гласуване", не знаят дали са пренаредили нещо по този начин."

Проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на „Информационно обслужване“: "Много от хората за по-сигурно повтарят номера, на партията го повтарят и в преференцията. Абсолютно всички партии го имат тоя феномен."

Първан Симеонов, социолог: "Има страшно много зависимости на тема партийна дисциплина - първо, има формации, които инструктират своите - "гласувайте или не гласувайте преференциално", най-вече "не гласувайте преференциално" и, второ, има електорати с различна степен на дисциплинираност."

Така успоредно с партийната надпревара текат и множество персонални предизборни кампании като вътрешнопартийната конкуренция.

Първан Симеонов, социолог: "В коалиционните взаимоотношения вътре това пък става изключително важно - те се надпреварват или дори забраняват преференциалното гласуване, за да няма проблеми вътре в коалицията. И тука има един страничен ефект за коалициите, надпреварвайки се помежду си, те оползотворяват по-добре наличния вот, следователно вдигат общия си резултат."

Професор Константинов предупреждава, че въвеждането на данните от преференциалния вот предполага забавяне на протоколите.

Проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на „Информационно обслужване“: "В протокола ще има до 600 позиции само преференциални, разбира се - в големите райони. И в даден момент на комисиите им писва - те попълват, попълват, попълват. И тука много често се правят грешки - просто преференциите на един се прехвърлят на друг - не е нарочно, но това забавя нещата. Това забавяне може да доведе и до по-неприятен ефект, познат като ефекта "Арена Армеец".

Затова от "Информационно обслужване" призовават да се разработи график за приемане на изборните протоколи.